227 illegale arbeiders op werf van Google in Henegouwen

Op de werf van internetbedrijf Google in Henegouwen zijn 227 illegale arbeiders gevonden. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF en het Arbeidsauditoraat bevestigt de feiten. De illegale arbeiders waren niet aangegeven als werkenden en betaalden geen sociale bijdragen.

De sociale inspectie heeft bij een nieuwe inspectie op een werf van internetgigant Google in Baudour in de provincie Henegouwen 227 illegale arbeiders aangetroffen. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF en het Arbeidsauditoraat bevestigt de feiten.

Google bouwt in Baudour een nieuw datacenter.  "Die arbeiders zijn niet aangegeven als werkenden, niet in hun eigen land en niet bij de RSZ in België", zegt het Arbeidsauditoraat. Het was al de derde inspectie van de werf. Begin november en op 21 november werden ook al 105 illegale arbeiders aangetroffen. De betrokken firma's, veelal bedrijven uit Groot-Brittannië, riskeren boetes van 480.000 tot 4,8 miljoen euro.


Google legt de verantwoordelijkheid bij zijn aannemer. "We hebben ISG, de belangrijkste bouwaannemer die verantwoordelijk is voor alle werknemers ter plaatse, de opdracht gegeven om volledig mee te werken met de sociale inspectie en om eventuele zorgwekkende situaties zo snel mogelijk te verhelpen", zegt het bedrijf. "Google hanteert een strikte gedragscode voor alle leveranciers, die bij wijze van contract gebonden zijn aan alle toepasbare plaatselijke wetten en regels. We vinden het belangrijk dat orde op zaken wordt gesteld."

Meest gelezen