Videospeler inladen...

Emotionele Angela Merkel krijgt 9 minuten applaus en staande ovatie bij afscheidsrede CDU

Een nieuw tijdperk breekt aan in Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel neemt afscheid van de CDU, de partij waar ze 18 jaar lang voorzitter van was. Merkel gaf een laatste toespraak op het partijcongres in Hamburg. Die speech werd met een minutenlange staande ovatie ontvangen. De aftredende voorzitter was duidelijk ook aangedaan. 

Bijna 2 decennia was Angela Merkel partijvoorzitter van de Christendemocratische CDU. 29 oktober kondigde Merkel aan dat ze zal aftreden als partijvoorzitter. Dit maakte ze vandaag op het partijcongres in Hamburg officieel. Ze sloot haar 18 jaar als partijvoorzitter af met een afscheidsrede, die werd onthaald met een minutenlang applaus en een staande ovatie (lees verder onder de beelden). 

Videospeler inladen...

Merkel benadrukte in haar speech ook dat een partij "meer is dan 1 persoon" en dankte haar partijleden voor alle steun en vertrouwen. "Het was me een eer", aldus Merkel.

Merkels afscheidsrede werd onthaald met een 9-minuten durende applaus. Er werden ook plakkaten met "Bedankt chef" in de lucht gehouden. Volgens onze correspondent Jeroen Reygaert was de aftredende voorzitter duidelijk aangedaan, "op zijn Merkels wel, wat onzichtbaar", aldus Reygaert.

Op het partijcongres wordt deze namiddag ook gestemd over de opvolger van Merkel. Het gaat tussen Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz en Jens Spahn. Wie partijvoorzitter wordt, zal zeer waarschijnlijk ook de kanselierskandidaat worden en mogelijks dus ook de nieuwe Bondskanselier van Duitsland. 

Herbekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen