Opgepakte Belgische medewerkster van milieubeweging mag dan toch Polen binnen

In Polen heeft de grenspolitie gisteren een Belgische medewerkster opgepakt van de milieubeweging Climate Action Network Europe. Ze was op weg naar de klimaattop in Katowice. Volgens de politie vormde ze een bedreiging voor de Poolse veiligheid en zou ze worden teruggestuurd naar ons land. Maar Dat is uiteindelijk niet gebeurd.

De Belgische medewerkster van Climate Action Network Europe (CAN Europe) werd gisteren opgepakt bij de Poolse grens. Ze was een van de medeorganisatoren van de klimaatmars in Brussel van vorig weekend en reisde gisteren naar Polen om de klimaatconferentie in Katowice bij te wonen.

De Poolse politie wilde haar vannacht terug op de trein naar Wenen zetten. "Ze werd gearresteerd omdat ze volgens de politie een bedreiging zou zijn voor de veiligheid", reageert Wendel Trio van Climate  Europe. "Maar meer informatie werd er ook niet gegeven.

"De arrestatie is eigenlijk te gek voor woorden en onaanvaardbaar", voegt Trio er nog aan toe. "Onze medewerkster is alleen een van de medeorganisatoren van de klimaatmars van afgelopen zondag. Daar heeft zelfs de Belgische minister aan deelgenomen. Blijkbaar wordt men dan toch beschouwd als een gevaar voor de veiligheid in Polen".

"Er is nog een interventie geweest van de ambassadeur en de Belgische consul, maar dat heeft de politie niet van gedachten doen veranderen", gaat Trio voort. "Tot een paar minuten voor het vertrek van de trein, toen kreeg de politie zelf een bericht van hogerhand dat ze toch in Polen mocht blijven."

Volgens Trio heeft de media-aandacht de vrijlating zeker in de hand gewerkt. "Maar er zijn anderen die wel teruggestuurd zijn, die blijkbaar ook op een lijst stonden." 

Meest gelezen