Nicolas Maeterlinck

Trofee voor gele hesjes: brandstof volgend jaar anderhalve cent goedkoper door beslissing regering 

De accijnzen op benzine en diesel worden volgend jaar niet geïndexeerd. Dat werd vrijdag overeengekomen binnen de ministerraad, en wordt bevestigd door de woordvoerder van premier Michel. Dat zal ongeveer anderhalve eurocent per liter schelen, afhankelijk van de marktprijzen. De prijs van brandstof is een van de strijdpunten van de zogenoemde "gele hesjes". De beslissing komt er op voorstel van de premier zelf. 

De ministerraad heeft beslist om de accijnzen op benzine en diesel volgend jaar niet automatisch te verhogen. Door de maatregel komt de prijsverhoging van anderhalve eurocent per liter er niet. Er komt zo ook 90 miljoen euro minder in de schatkist binnen. Maar dat wordt verrekend bij de controle van de begroting.

De beslissing van de ministerraad komt er expliciet als antwoord op het protest van de "gele hesjes". Die burgerbeweging protesteert al enkele weken tegen de hoge brandstofprijzen en de koopkracht die volgens hen te laag is.

De eerste minister heeft enkele vertegenwoordigers van de gele hesjes ontvangen en stelde daarop zelf voor om de accijnzen volgend jaar niet automatisch te verhogen. Nochtans stond die automatische verhoging in het regeerakkoord. Doel van de maatregel is om de taxatie van de brandstof beter af te stemmen op het Europees gemiddelde. De maatregel zal dus volgend jaar ongeveer 1,5 eurocent per liter verschil maken op de rekening van de consument, afhankelijk van de manier waarop de marktprijzen evolueren.  

Meest gelezen