Videospeler inladen...

Buitenlandse Zaken raadt reizigers af om naar Parijs te gaan dit weekend

Dit weekend zijn er grote acties gepland in Parijs door de gelehesjesbeweging. De Belgische overheid moedigt daarom reizigers aan om hun verblijf in de Franse hoofdstad dit weekend uit te stellen.

Wie toch naar Parijs gaat dit weekend, raadt Buitenlandse Zaken aan om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo wordt gevraagd om menigtes te mijden, de voorkeur te geven aan de arrondissementen op de linkeroever van de Seine en ook weg te blijven van symbolische en toeristische plekken zoals de Arc de Triomphe, Champs-Elysees, Boulevard Haussman, Rivoli, Concorde, Champs de Mars, Bastille, Republiek en Nation.

Ook voor automobilisten heeft Buitenlandse Zaken specifieke richtlijnen. Omdat veel verkeerslichten beschadigd zijn, wordt gevraagd om niet in het centrum van Parijs te rijden. Om schade te voorkomen kunnen reizigers hun auto beter in een ondergrondse garage parkeren, en dus niet op straat (zelfs niet voor een heel korte periode).

De belangrijkste problemen worden in Parijs verwacht, maar het is mogelijk dat andere steden ook worden getroffen. Voor alle reizen naar Frankrijk (met inbegrip van de overzeese departementen en gebieden), vraagt Buitenlandse Zaken reizigers  om de voorzorgsmaatregelen te respecteren.

U kunt het reisadvies nalezen op de website van Buitenlandse Zaken

Touroperator TUI zegt intussen contact te hebben opgenomen met zijn reizigers met afreis tot en met 9 december om hen te informeren over de situatie in Frankrijk. "We bieden hen aan hun reis te annuleren of uit te stellen naar een latere datum. Alle bij TUI geboekte onderdelen van de reis worden aan de reizigers terugbetaald in geval van annulatie."

In Parijs en elders in Frankrijk vindt zaterdag een massale actiedag plaats van de "gele hesjes". Premier Édouard Philippe kondigde gisteren al aan dat in heel Frankrijk 89.000 agenten en gendarmes worden ingezet. In Parijs worden 8.000 agenten gemobiliseerd, en er worden ook 12 pantserwagens ingezet. Die laatste moeten volgens de directeur van de nationale gendarmerie instaan voor "bescherming tegen projectielen, molotovcocktails en pétanqueballen".

Videospeler inladen...

Meest gelezen