Videospeler inladen...

China lanceert sonde naar achterkant van de maan

China heeft een maanlander naar de achterkant van de maan gestuurd, de Chang-e'4. Het is de eerste keer dat een sonde zal proberen te landen op dit deel van de maan. Het is ook de uitgelezen plek om dieper in de ruimte te peilen. Op de achterkant van de maan is nog nooit een ruimtetuig geland. 

China wil als eerste natie ooit een sonde laten landen op de achterkant van de maan. Dat is nog nooit eerder gelukt. In 1959 slaagde een sonde van de toenmalige Sovjet-Unie erin om de eerste foto’s te nemen van de plek. Vier jaar later stortte een sonde van de NASA er te pletter.

De achterkant van de maan is altijd van de aarde gekeerd. Dat komt omdat de omlooptijd van de aarde gelijk is aan de tijd die maan nodig om rond de eigen as te draaien. Daarom is ook de communicatie zeer moeilijk vanuit deze plek. De Chinese ruimtevaartorganisatie heeft eerder al een communicatiesatelliet naar de maan gestuurd.

De achterkant van de maan wordt soms onterecht de "donkere kant" van de maan genoemd, maar het is er evenwel op elke plaats even lang licht als donker. Eén dag, de tijd die de maan nodig heeft om om haar as te draaien, duurt op de maan ongeveer 27 dagen.

Aan boord van de lander is een maanrover, een klein voertuig van 1,5 meter hoog. Dat gaat het Zuidpool-Aitken-bekken verkennen, een grote inslagkrater met een diameter van 2.400 kilometer en een diepte van meer dan 10 kilometer.

Volgens de Chinese staatsomroep Xinhua zal de rover ook zaden van aardappelen proberen te planten in de maanbodem. Het voertuig heeft een biosfeer mee met zaden, water en observatieapparatuur.

De achterkant van de maan is een ideale plek om de ruimte in de diepte te bestuderen omdat er geen elektromagnetische verstoring is van de aarde. De communicatiesatelliet is uitgerust met een speciale radioantenne van Chinees-Nederlandse makelij. De signalen die de antenne opvangt zouden meer informatie kunnen geven over het ontstaan van het heelal na de oerknal.

Als alles goed loopt zal China over een jaar een opvolger sturen, de Chang’5. Die zal brokstukken oppikken van het oppervlak en mee terugnemen naar de aarde.

Videospeler inladen...

Meest gelezen