Foto: Twitter.

Commotie in Frankrijk over politieoptreden tegen protesterende scholieren

Tientallen scholieren die van de oproerpolitie moeten knielen met het gezicht naar de muur, handen samengevouwen achterop het hoofd. Het zijn beelden die ophef veroorzaken in Frankrijk. Ze werden gisteren gemaakt tijdens scholierenprotest in Mantes la Jolie, en ze zijn authentiek, bevestigt de politie. "Het zijn harde beelden, maar we moeten ze zien in een context van een klimaat van uitzonderlijk geweld", zegt de Franse regering. 

In het kielzog van de "gele hesjes" komen in Frankrijk nu ook al de hele week lang scholieren op straat. In de buurt van Parijs werden gisteren 146 scholieren opgepakt. 

Het ging vooral om jongeren die hadden geprotesteerd in de buurt van twee middelbare scholen in Mantes-la-Jolie in het departement Yvelines. Daar kwam het tot rellen en opstootjes met de politie, waarbij agenten werden bekogeld met stenen en projectielen.

Een video van de politie-interventie die daarop volgde, was enkele uren later te zien op de sociale media. De beelden tonen tientallen jongeren geknield tegen een muur, met de handen achterop het hoofd of achter de rug, terwijl gewapende politieagenten om hen heen staan. De opnames zijn echt, bevestigt de Franse politie.

De video veroorzaakt ophef. Velen veroordelen het optreden van de politie. "Niet het Midden-Oosten, maar Frankrijk", of "Nu is Macron echt de pedalen kwijt", klinkt het op Twitter. Ook uit politieke hoek klinkt verontwaardiging. "Niets kan deze vernedering van de minderjarigen rechtvaardigen", tweette de voorzitter van de socialistische partij, Olivier Faure. De gewezen socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon vraagt zich op Twitter af of geweld het enige antwoord is dat het politieke beleid kent. 

AFP or licensors

"De beelden zijn inderdaad schokkend", erkennen regeringsleiders. "Toen ik ze zag, was ik vanzelfsprekend geschokt", reageert minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer. Maar hij zegt dat ze gezien moeten worden in hun context, "een klimaat van buitengewoon geweld", "waarin de ordehandhavers in heel Frankrijk worden ingezet, met enorme problemen en onvoorstelbare risico's". Volgens Blanquer "komt een groot deel van de arrestanten natuurlijk vrij, maar er zijn er ook die erge dingen hebben gedaan". 

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zegt dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het politieoptreden en naar de herkomst van de video.

Protest blijft doorgaan

Het protest tegen hervormingen in het onderwijs blijft intussen doorgaan. Al vijf dagen op rij worden elke dag tussen de 200 en 300 middelbare scholen geblokkeerd. Vandaag werden zo'n 280 scholen volledig of deels geblokkeerd.

In Parijs betoogden enkele duizenden scholieren. Op de Place de la République knielden sommigen neer, een verwijzing naar het omstreden politieoptreden van de dag voordien in Mantes la Jolie.

Afp or licensors

Ook in onder meer Lyon, Béziers en Montpellier komen scholieren op straat.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag over het protest in Frankrijk in "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen