Videospeler inladen...

De helft van de jongeren voelt zich verslaafd aan smartphone

47 keer, zo vaak checken jongeren hun smartphone. De helft van de jongeren voelt zich dan ook verslaafd aan zijn smartphone. Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 jongeren tussen 12 en 23 jaar. 

De helft van de jongeren voelt zich verslaafd. Gemiddeld checken ze 47 keer per dag hun smartphone. "Maar we hadden soms pieken tot boven de 100" vertelt Evelyne Macken van de Onafhankelijke Ziekenfondsen."Wie verslaafd is aan zijn smartphone kan er moeilijk afstand van nemen. Ouders en vrienden geven daar opmerkingen over."

Gemiddeld checken jongeren hun smartphone 47 keer per dag. Maar we hadden ook pieken boven de 100.

Evelyne Macken, Onafhankelijke Ziekenfondsen

Jongeren gebruiken vooral hun smartphone voor de sociale media. In contact blijven met vrienden is de allerbelangrijkste reden. Ze communiceren dan ook evenveel virtueel als in het echt.

Waarom is online communicatie zo belangrijk? Er zijn verschillende redenen blijkt uit de enquête: je hebt meer tijd om na te denken voor je iets zegt, je kan je emoties beter overbrengen met emoji's, timide jongeren kunnen zich beter uitdrukken, enzovoort.

"Maar we zien toch ook een aantal negatieve elementen" vertelt Macken. "1 op 2 werd al geconfronteerd met cyberpesten. Dat is bijvoorbeeld uitgelachen worden op sociale media. Of identiteitsfraude." In 4 op 10 gaf ook aan dat ze al iets gepost hebben waar ze achteraf spijt van hadden. 1 op de 5 ervaart sociale druk om aanwezig te zijn op sociale media.

Ook ouders zijn heel actief op de sociale media, maar slechts 1 op 3 houdt het smartphonegebruik van zijn kinderen nauwlettend in de gaten.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen