Geneesmiddel dat helpt bij luchtweginfecties is nog nauwelijks beschikbaar

Bij heel wat apothekers in ons land is de voorraad van sommige geneesmiddelen die helpen bij luchtweginfecties, zoals RSV en astma, volledig uitgeput. Dat schrijft het Laatste Nieuws. Het tekort wordt niet veroorzaakt door een productieprobleem of een grote vraag naar het middel maar doordat de fabrikant de levering bewust beperkt houdt. 

Vooral patiënten die op zoek zijn naar Atrovent zullen moeite hebben om het middel nog te vinden, schrijft het Laatste Nieuws. De oorzaak voor het tekort is te zoeken bij de Duitse fabrikant Boehringer Ingelheim. "Het product is gecontingenteerd", zegt Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceutische Bond. "Dat betekent dat er een stockbeperking is opgelegd door de fabrikant."

Er is dus geen productieprobleem of een wereldwijd tekort aan Atrovent. Wel kiest de leverancier er doelbewust voor om niet meer bij te leveren deze maand. Producenten willen zo vermijden dat voorraden van hun geneesmiddelen worden ingeslagen om die dan in duurdere buurlanden door te verkopen.

Maar heel wat patiënten blijven daardoor wel in de kou staan. "Eigenlijk is het bewust achterhouden van voorraden verboden in ons land", vertelt Zwaenepoel. "Maar je ziet dat het toch gebeurt en soms wordt dat bij een epidemie zoals deze maand een accuut probleem.

Er zijn natuurlijk wel alternatieven voor Atrovent maar het tekort brengt sowieso een rompslomp voor de patiënt met zich mee. "Als Atrovent uitverkocht blijkt, moeten patiënten terug naar de dokter voor een nieuw voorschrift en die rekent een nieuwe consultatie aan", zegt Zwaenepoel.

Meest gelezen