Lies Borgers

Gratis naar K's Choice of naar vuurspektakel? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

AUDIO (her)beluister hier het gesprek uit "De ochtend": 

Winter is coming

De laatste kerst- of wintermarkten gaan dit weekend open. In Gent dromen ze al van de zomer met de "Gentse winterfeesten". Daar kunt u vandaag een zingende kerstman zien voorbijfietsen, of luisteren naar sfeervolle muziek op de Botermarkt vlakbij het stadhuis. 

In Leuven is het hoog tijd voor "Wintertijd", met als extraatje vanavond een wandeling door het sprookjesachtig verlichte Groot Begijnhof. Duizenden kaarsen verlichten nog tot 22 uur vanavond de straten en de historische huisjes van het begijnhof, terwijl de beiaard speelt en er koormuziek weerklinkt.

Ook in Antwerpen start de winterpret, met "Winter in Antwerpen". Deze namiddag bezetten 24 koren verschillende pleinen en straten in de stad, hier ontdek je waar ze precies zingen. Al die koren, zo'n 550 zangers in totaal, komen samen voor een gratis concert met K's Choice, rond 17.45 uur op het vernieuwde Operaplein. "Kom luisteren hoe K's Choice de harten beroert met een prachtige akoestische set en meer dan 550 gesmeerde stemmen", klinkt dirigent Hans Primusz uitnodigend.

Kom luisteren hoe K's Choice de harten beroert met een akoestische set en meer dan 550 zangers

Hans Primusz, dirigent

Speciaal voor "Winter in Antwerpen" maakten scenarist Paul Wauters en componist Koen Brandt van Het Geluidshuis een nieuw en gratis luisterverhaal: "Brieven aan Bijou". Onder andere in de Voetgangerstunnel liggen hoofdtelefoons klaar waarmee u het verhaal kunt volgen, het is vanaf vandaag ook gratis downloadbaar.

AUDIO beluister hier al het eerste deel van "Het verhaal van Bijou", de rest van het verhaal ontdek je in Antwerpen: 

Het AfricaMuseum heropent

De koning heeft geen tijd dit weekend, maar verder kijkt iedereen uit naar de langverwachte opening van het AfricaMuseum in Tervuren. Het historische gebouw is gerestaureerd, de nieuwbouw is klaargeraakt en de wereldvermaarde collectie afgestoft. Hier en daar wordt nog de laatste hand gelegd aan het museumparcours, dus als u het museum in volle glorie wilt bekijken wacht u beter nog enkele weken.

Bekijk hiernaast alvast enkele topstukken uit de collectie, die u vanaf zondag zelf kunt ontdekken. Voor 20 euro kunt u zelfs een heel jaar lang binnen, zo vaak u maar wilt. Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen altijd gratis in het museum terecht.

KMMA-MRAC

Let there be light!

Knokke spaart kosten noch moeite om het allereerste lichtfestival kenbaar te maken. Straks om 17 uur opent het parcours van drie kilometer lang, met acht lichtinstallaties die het verhaal vertellen van "De kleine prins", geschreven door Antoine de Saint-Exupéry. Gratis te bekijken, de komende weekends en tijdens de kerstvakantie. 

Ook in Deurne worden er vanavond vuurmeesters verwacht. In Park Groot Schijn is er dit weekend weer het gratis festival "Deurne wintert". Vanaf 16 uur staan de vuurmanden klaar en liggen de verlichte lotussen feeëriek te dobberen op het water. 

Musée comme chez soi

Het AfricaMuseum heropent, het Museum van Elsene blijft nog even gesloten. Maar dit weekend zijn enkele kunstwerken uit het museum wel tijdelijk weer te zien. Tijdens "Museum aan huis" hangen enkele kunstwerken aan de muur van de buren, en dat mag u letterlijk nemen. Zondag bent u welkom om in enkele woonkamers in de buurt van het museum te genieten van kunst. Een plannetje met het parcours krijgt u van de museummedewerkers op het Fernand Cocqplein in Elsene. Prettig weekend!

Meest gelezen