Jonas Roosens

"Hersenen zwellen door te veel visolie"

Spoedarts Jan Stroobants van ZNA Middelheim heeft in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen uitgelegd hoe je door het eten van visolie in een coma kunt belanden. Aanleiding is een uit de hand gelopen studentendoop in Leuven, waarbij een jongeman van 20 in coma belandde en uiteindelijk overleed. Een (verplichte) inname van visolie zou hier een rol in gespeeld hebben.   

Hoe kan je door het eten van visolie in een coma belanden? "Visolie is op zichzelf een gezond product. Maar als je er te veel van inneemt op korte termijn dan gaat het lichaam overreageren," vertelt spoedarts Jan Stroobants aan Radio 2 Antwerpen. "Visolie is namelijk heel zout. Ons lichaam wil blijven functioneren en gaat die overdaad aan zout compenseren door excessief veel vocht vast te houden. Daardoor gaan je hersenen zwellen waardoor je organen uitvallen en op die manier beland je in een coma."

Minder vaak op spoed

Stroobants merkt trouwens op dat studenten almaar minder vaak op de spoeddiensten belanden na een doop. "Het valt op dat er veel minder excessen zijn dan vroeger. Studentenverenigingen engageren zich de laatste jaren via een charter waarin ze afspreken met de universiteit wat mag en wat niet. Bovendien blijven de studenten vaker nuchter tijdens de doop wat uiteraard een goede zaak is." Stroobants herinnert zich hoe het vroeger anders was. "Ik heb op mijn spoeddienst echt mensonterende toestanden gezien na studentendopen. Jongeren met brandwonden of studenten die het slachtoffer waren geworden van seksuele vergrijpen. Gelukkig lijken die tijden voorbij," besluit de spoedarts.

Meest gelezen