Videospeler inladen...

Instituut voor Tropische Geneeskunde: "Malaria blijft een zeer gevaarlijke ziekte"

Nu tienvoudig wereldkampioen motorcross Stefan Everts op intensieve zorg ligt met ernstige complicaties, wordt eens te meer duidelijk: malaria is een ernstig te nemen ziekte. Wie in een land waar malaria voorkomt reist, neemt best voorzorgen. Bij de minste symptomen is het ook een goed idee om een bloedtest te ondergaan en indien nodig meteen een behandeling op te starten. 

"Jazeker! Malaria is een zeer ernstig te nemen ziekte", vertelt arts Ula Maniewski. Ze staat ons te woord, tussen de consultaties op het Instituut voor Tropische Geneeskunde door. Ook op het Instituut gaat het nieuws over Stefan Everts snel rond.

Wie naar een land reist waar malariabesmetting mogelijk is, neemt best preventief geneesmiddelen. De ziekte wordt overgebracht door een steek van de anophelesmug. Die is het meest actief tussen valavond en ochtend.

Mocht je toch besmet raken, dan is het goed om weten dat er verschillende vormen van malaria zijn. De wijdverspreide falciparum malaria is de gevaarlijkste. Als de besmetting niet correct en tijdig behandeld wordt kan de afloop fataal zijn.

Niet twijfelen: doe een bloedtest

Na een reis door een land waar malaria voorkomt, is een bloedtest aangewezen bij ziekteverschijnselen. De incubatietijd variëert van 10 dagen tot 4 weken. Het probleem is dat de eerste symptomen altijd klein zijn. Het gaat om wat hoofdpijn, een beetje koorts of spierpijn. Niet zo verschillend van een flinke verkoudheid of griep. Daarom wordt een bloedtest soms uitgesteld. "En dat is geen goed idee", benadrukt Maniewski "Het is echt belangrijk om er zeer snel bij te zijn en meteen een behandeling op te starten. Want de gevolgen als er niet behandeld wordt, kunnen zeer ernstig zijn. In uiterste gevallen kan een aanval op enkele dagen tijd leiden tot een overlijden."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen