Johan Vande Lanotte blikt terug: "Het moet over Oostende gaan, niet over wat Vande Lanotte doet"

In januari neemt Johan Vande Lanotte afscheid van de actieve politiek. Zijn partij SP.A zit vanaf dan niet langer in het stadsbestuur in Oostende en hij zal ook niet in de gemeenteraad gaan zitten. "Elke tussenkomst van mij zou persoonlijk opgevat worden, de oude burgemeester tegen de nieuwe, en dat is niet de bedoeling", zegt Vande Lanotte. Hij is ook niet pessimistisch over de toekomst van de SP.A. "We zitten in een periode van transitie, en dat vraagt tijd."

SP.A maakt vanaf januari voor het eerst in 24 jaar geen deel meer uit van het stadsbestuur in Oostende. De partij is nog altijd de grootste, maar verloor wel fors bij de verkiezingen. Vanaf januari treedt een coalitie van Open VLD, Groen, N-VA en CD&V aan, met Bart Tommelein (Open VLD) als burgemeester. Na 24 jaar krijgt de kuststad dus een bestuur zonder de SP.A, en zonder boegbeeld en afscheidnemend burgemeester Johan Vande Lanotte.

Vandaag blikt Vande Lanotte in verschillende media terug op de verkiezingen en op zijn politieke carrière, ook in "Voor de dag" bij Radio 2 West-Vlaanderen en "De ochtend op Radio 1. Hij heeft naar eigen zeggen gewacht tot de gesprekken in Oostende afgerond waren, "om geen olie op het vuur te gieten."

Je zou kunnen zeggen dat we te veel stemmen hadden om in de meerderheid te blijven, de andere partijen zagen een mogelijkheid om ons eruit te houden.

Johan Vande Lanotte in "De ochtend"

"De SP.A is de grootste partij gebleven in Oostende, voor de vijfde keer op rij, niet evident met een viceminister-president (Tommelein, nvr) als concurrent. Maar we zijn buitengebonjourd", zegt Vande Lanotte. "Je zou kunnen zeggen dat we te veel stemmen hadden om in de meerderheid te blijven, de vier andere partijen zagen een mogelijkheid om samen het grootste blok te vormen."

Of het misschien niet gezond is om na al jaren in de oppositie te gaan, dat zal volgens Vande Lanotte afhangen van wat er effectief gebeurt. "Het bestuursakkoord is extreem vaag, gewoon omdat de vier partijen het niet eens zijn over veel dingen. Dat is geen goed teken. Een bestuur moet elke partij op bepaalde punten laten scoren, dat is niet gebeurd. Een bestuur moet vooruit willen, met nieuwe dingen komen, maar in dat akkoord staat weinig nieuws. Gezond, dat zal afhangen van wat de coalitie zal doen. Als het enkel de bedoeling was om ons uit de meerderheid te houden, is dat geen goede zaak."

"Een periode van transitie, dat vraagt tijd"

Vande Lanotte neemt ook afscheid van de actieve politiek: hij zal in de nieuwe bestuursperiode geen gemeenteraadslid meer zijn. "Als ik in de gemeenteraad tussenbeide zou komen, zou dat altijd persoonlijk opgevat worden, de oude burgemeester tegen de nieuwe. Terwijl het over inhoud moet gaan. Het gaat om wat er in Oostende gebeurt, niet om wat Vande Lanotte zegt of doet."

Als ik kijk naar hoe de regering zich vandaag gedraagt, denk ik dat moeilijk ontkend kan worden dat de SP.A het in de regering veel beter deed.

Johan Vande Lanotte in "De ochtend"

In mei zal Vande Lanotte de provinciale Kamerlijst voor de SP.A duwen, maar als hij verkozen zou worden, geeft hij zijn mandaat door. "We willen onze derde Kamerzetel in West-Vlaanderen opnieuw halen. Ik wil zo goed mogelijk en met veel enthousiasme steunen. Maar het is nu aan vernieuwing, aan jonge mensen."

De SP.A heeft het moeilijk, erkent ook Vande Lanotte, maar hij is wel optimistisch. "Ik denk dat we door een periode van transitie gaan, een nieuwe generatie die zijn opwachting maakt. Dat heeft tijd nodig. Maar ik ben daar niet pessimistisch over. Het is niet de eerste keer dat we voor hete vuren staan, we zijn daar ook telkens doorgeraakt."

"Als ik kijk naar hoe de regering zich vandaag gedraagt, denk ik dat moeilijk ontkend kan worden dat de SP.A het in de regering veel beter deed", zegt Vande Lanotte over de crisis rond het migratiepact.

Beluister het gesprek in "Voor de dag"

Beluister het gesprek in "De ochtend"

Meest gelezen