2017 Invision

Kendrick Lamar ligt in poleposition voor Oscars van de muziekindustrie

De Amerikaanse rapper Kendrick Lamar heeft acht nominaties voor de Grammy Awards in de wacht gesleept. Zijn soundtrack bij de film "Black Panther" is in de running voor de prijs voor beste album en zijn nummer "All the stars" maakt kans op de prijs voor beste song van het jaar. Drake is goed voor zeven nominaties voor de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen.

Met acht nominaties kan de Californische rapper Kendrick Lamar vol vertrouwen de uitreiking op 10 februari in Los Angeles van de Grammy Awards, de "Oscars van de muziek", tegemoet zien. Lamar werd onder andere genomineerd voor het beste album ("Black Panther: The album"), opname ("All the stars") en song van het jaar ("All the stars"). Lamar dankt aldus veel aan Wakanda, het fictionele Afrikaanse land uit de Marvel-succesfilm "Black Panther".

Drake, ook al een rappe(r) hiphopper, maar afkomstig uit Canada, verwierf zeven nominaties. De producer Boi-1Da en zangeres Brandi Carlile, bekend om haar "emotionele indie-folkpop", zijn elk goed voor zes nominaties. In het peloton van de vijfmaal genomineerden vinden we onder nog anderen Cardi B, Lady Gaga, H.E.R., Maren Morris en Childish Gambino terug. Dankzij "A star is born" mogen ook Bradley Cooper en Lady Gaga niet mopperen.

Over de nominaties en de toekenningen van de prijzen van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld beslissen ongeveer 13.000 leden van de Recording Academy.

Waar de Oscars nog beperkt blijven tot een 25-tal categorieën, deelt de Recording Academy niet minder dan 84 Awards uit. In de belangrijkste categorieën verhoogde het aantal genomineerden voorts van vijf tot acht. Door die uitbreiding kan de Academy, aldus haar voorzitter Neil Portnow, de vinger nog wat dichter bij de hedendaagse pols leggen.

Nominaties winnen niet altijd prijzen

Vorig jaar wist R&B- en funkzanger Bruno Mars zes van de begeerde beeldjes in de wacht te slepen, Kendrick Lamar vijf. Jay-Z, ook al een rapper, bleef toen verrassend met lege handen achter. Overigens draait Lamar zijn hand niet om voor acht nominaties, in 2016 had hij er elf. Maar nominaties winnen niet altijd prijzen.

Geen nominatielijst meer zonder een telbord om gendergelijkheid na te gaan. Ook in de nieuwe lijst kunnen de vrouwen zich tekortgedaan voelen. Van de 42 zangers/muzikanten met drie of meer nominaties zijn er 32 mannelijk en slechts tien vrouwelijk. Nochtans is in de slipstream van MeToo een heus comité opgericht dat het machokarakter van het Grammy-gebeuren moet temperen. Maar dat comité wil dat niet zomaar rekenkundig of ritsprincipieel doen.

Voor het album van het jaar komen naast de soundtrack van "Black Panther" ook in aanmerking: "By the way, I forgive you" van Brandi Carlile, "Scorpion" van Drake, "Invasion of privacy" van Cardi B., "H.E.R" van H.E.R., '"eerbongs & Bentleys" van Post Malone,"Dirty computer' van Janelle Monae en "Golden hour" van Kacey Musgrave.

Waar aanwezigen zijn, vallen de afwezigen pas echt op. Dit jaar zijn dat de kanonnen Taylor Swift en Kanye West. Ondanks veel lof voor en een stevige verkoop van haar album 'Reputation' moet Swift het stellen met amper een nominatie. Ook West lijkt met zijn eenzame nominatie het noorden kwijt. Nog erger, een halve nominatie, is er voor Eminem: als medeschrijver van de rap-song "Lucky you". Ariana Grande ziet dan weer hgaar naam nergens terug als het om de grote categorieën gaat. Omgekeerd gingen de zaken voor Post Malone: de controversiële rapper uit een voorstad van Texas werd door de kritiek vaak met de grond gelijk gemaakt wegens het "bastardiseren van de rap" en het hebben van het uiterlijk van een "bergkristallen cowboy die eruit ziet alsof hij uit een oermoeras van nacho-kaas is gekropen". De Texaan zet voormelde kanonnen met zijn meervoudige nominatie echter wel een neus.

De nominaties voor de Grammies zouden normaal woensdag al bekendgemaakt worden, maar de aankondiging werd uitgesteld wegens rouwplechtigheden voor de voormalige Amerikaanse president George H. W. Bush.

Meest gelezen