Videospeler inladen...

Herlinde is de klimaatstem van de Vlaamse jeugd: "Geef ons een leefbare toekomst"

Herlinde Baeyens (26) is een van de twee Vlaamse VN-jongerenvertegenwoordigers en verdedigt de belangen van de jeugd op de klimaattop in Katowice in Polen: "Ik kan zo verontwaardigd zijn als jongeren opkomen voor hun toekomst en oudere mensen in de parlementen daar niet mee aan de slag gaan", vertelt ze net voor ze vertrekt aan VRT NWS.

Jongeren liggen wakker van klimaatverandering: volgens een recente bevraging van de Vlaamse Jeugdraad is maar liefst 98 procent van de bevraagde jongeren bezorgd over het klimaat. Drie op de vier vindt dat politici te weinig doen om de klimaatverandering aan te pakken. "De keuzes die nu gemaakt worden, bepalen echt wel onze toekomst, maar wij zitten niet mee aan tafel", zegt Herlinde Baeyens die hard probeert om die stem van de jeugd toch mee in het debat te krijgen.

Ze is samen met Nele Van Hoyweghe de Vlaamse VN-jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling. Samen met hun Franstalige collega’s trekken ze dit weekend met de trein naar Polen voor de klimaatconferentie in Katowice. De jongerenvertegenwoordigers moeten er de stem van de jeugd vertolken. Ze doet dat onder meer in gesprekken met de bevoegde Belgische ministers. "Die kunnen we gemakkelijker in Polen spreken dan in ons eigen land", merkt ze laconiek op.

De toekomstige generatie draagt de gevolgen van de keuzes die beleidsmakers vandaag maken

Het is volgens Herlinde ontzettend belangrijk dat de jeugd zijn zeg kan doen over het klimaat. "De toekomstige generatie draagt de gevolgen van de keuzes die beleidsmakers vandaag maken", zegt ze resoluut. "Als die niet voldoende toekomstgericht zijn, dan komen we echt wel in een heel moeilijke situatie terecht. Dan zullen we problemen moeten oplossen waar we eigenlijk niet tegen opgewassen zijn. We willen echt wel een ambitieus klimaatbeleid."

Andere economie en mobiliteit

De huidige generatie beleidsmakers bewustmaken van die impact van hun beslissingen op de toekomstige generaties, is maar een van de zaken die ze in Polen probeert te bereiken. Ze wil ook meer aandacht voor de circulaire economie, waarbij niet meer de consumptie maar duurzaamheid centraal staat, en groene mobiliteit.

De meest duurzame keuze moet ook de goedkoopste optie zijn

"Jongeren willen heel graag hun consumptiepatroon aanpassen, maar weten vaak niet wat het meest duurzaam is", zegt Herlinde over die circulaire economie. "Ze willen daarom de juiste informatie krijgen. De meest duurzame keuze moet ook de goedkoopste optie zijn, want jongeren hebben geen groot budget om te spenderen." En daar kan de politiek en het beleid een handje bij helpen.

Wat mobiliteit betreft ijvert ze bij de bevoegde instanties vooral voor meer investeringen in openbaar vervoer en in de zachte mobiliteit zoals fietsen en wandelen. "Voor jongeren is het publieke transport en die zachte mobiliteit vaak ook de enige manier om zich zelfstandig te verplaatsen" zegt ze terwijl ze benadrukt dat het hier niet alleen over klimaat gaat. "Ook zelfstandigheid en veiligheid zijn voor jongeren heel belangrijk."

Uitwerking van akkoord van Parijs

Op de top in Polen staat vooral de concrete invulling van het klimaatakkoord van Parijs op de agenda. Er is toen al afgesproken dat de globale temperatuurstijging het best niet boven de 2 graden uitkomt, het liefst zelfs niet boven de anderhalve graad in vergelijking met pre-industriële niveaus. "Het kan nu nog, maar alle zeilen moeten echt wel bijgezet worden."

Ik heb sinds kort ook een petekind en ik wil echt dat die een leefbare toekomst heeft

In het akkoord van Parijs was ook voorzien dat de ambities elke vijf jaar zouden verhoogd worden. Potentieel wordt ook dat nu al bekeken, zodat de ambities al tegen 2020 verhoogd worden. Als dat laatste ook effectief gebeurt, is de top voor Herlinde alvast een succes. "Dan zet ons dat direct op het juiste spoor, in de juiste richting", zegt ze hoopvol.

"Ik kan zo verontwaardigd zijn als jongeren opkomen voor hun toekomst en oudere mensen in de parlementen daar niet mee aan de slag gaan", besluit ze. "Ik heb sinds kort ook een petekind en ik wil echt dat die een leefbare toekomst heeft. Geef ons een leefbare toekomst."

Bekijk hieronder de video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen