Videospeler inladen...

Leuvense studentenflik na uit de hand gelopen doop: "Samenwerking met die club is moeilijk"  

De Leuvense studentenclub "Reuzegom" is niet onbekend bij de Leuvense studentenflik. Een doop bij die club liep zwaar uit de hand, één jongen is intussen overleden. "We proberen altijd een actieve samenwerking op te zetten om een afsprakenkader te maken. Maar momenteel lukt dat niet, omdat de club daar vrij negatief tegenover staat."

Een studentendoop van de Leuvense studentenclub "Reuzegom" (die Antwerpse studenten verenigt aan de KU Leuven) is zwaar uit de hand gelopen. Een 20-jarige student lag enkele dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis, en is intussen overleden. Intussen worden de andere studenten opgevangen door het studentengezondheidscentrum, omdat de groep in shock is.

"Samenwerking is moeilijk, omdat club daar vrij negatief tegenover staat"

De club is niet onbekend voor de Leuvense studentenflik Stephanie Homans. "Ze doen veel activiteiten, waar we niet altijd mee instemmen. Ze vallen op in het straatbeeld, er is overlast. We proberen altijd een actieve samenwerking op te zetten om een afsprakenkader te maken. Maar momenteel lukt dat niet, omdat de club daar vrij negatief tegenover staat." De politie was dan ook niet op de hoogte van de doop.

Voor alle duidelijkheid: de doop zelf gebeurde niet in Leuven en de club weigerde het Leuvense doopcharter te ondertekenen. "De studentenkringen hebben het charter allemaal ondertekend, de clubs niet. De dopen van die kringen zijn dit jaar allemaal goed verlopen. Ze sturen op voorhand hun doop naar ons door, waarna we opmerkingen kunnen maken. We bekijken dan wat er mogelijk en niet mogelijk is. We verbieden niet dat er iets gedronken wordt, maar te veel is te veel."

We verbieden niet dat er iets gedronken wordt, maar te veel is te veel

Stephanie Homans - studentenflik Leuven

En dat is toch een groot verschil met de dopen van de studentenclubs. "De dopen van de clubs gebeuren ineens op het openbaar terrein, dat is dan veel moeilijker te controleren."

In feite moeten ze elke activiteit op de Leuvense openbare weg melden. "Als ze dat niet doen, komen we daar wel op uit. Maar een samenwerking moet van twee kanten komen."

De dopen van de clubs gebeuren ineens op het openbaar terrein, dat is dan veel moeilijker te controleren

Stephanie Homans - studentenflik Leuven

Herbeluister hier het gesprek in "De Ochtend"

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen