Herlees de liveblog over de politieke crisis: het is nu wachten op de ministerraad dit weekend

Het was alweer een bewogen dag in de Wetstraat. Zaterdag of zondag staat er wellicht een extra ministerraad op het programma. Die van vandaag leverde geen uitweg op uit de crisis rond het VN-migratiepact. De tijd dringt in elk geval, want maandag vindt de VN-top in Marrakech plaats. Herbeleef hieronder de feiten van de dag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

N-VA start nieuwe campagne over migratiepact op sociale media

De N-VA heeft op sociale media meer uitleg gegeven over hun standpunt over het migratiepact. Afgelopen week kwam de partij in een oog van een storm terecht na een campagne op sociale media over het thema. Die campagne werd later ingetrokken. Deze nieuwe campagne is duidelijk in een andere stijl dan de vorige.

Het probleem van het VN-migratiepact is ideologisch. Het gaat niet meer over de concrete maatregelen.
Eric Van Rompuy (CD&V) in "De wereld vandaag" op Radio 1

Ik hoop op een korte doodstrijd en dat de premier toont dat hij een staatsman is, want er zijn belangrijke socio-economische uitdagingen.

Dirk Van der Maelen (SP.A) in "De wereld vandaag" op Radio 1

Werkgevers doen gezamenlijke oproep om val regering te voorkomen

In een gezamenlijke oproep roepen de belangrijkste werkgeversorganisaties van het land de regeringspartijen op om de regeringscrisis snel op te lossen en vooralsnog de val van de regering te voorkomen. De oproep wordt gelanceerd door werkgeversorganisaties BECI, Boerenbond, VBO, UCM, UNISOC, UNIZO, UWE en VOKA.

"We roepen de regering op de noodzakelijke sociaal-economische dossiers die antwoorden bieden aan reële maatschappelijke noden, snel goed te keuren zodat de uitvoering ervan niet in het gedrang komt. Het gaat onder meer over de arbeidsdeal, het energiedossier, het mobiliteitsbudget, de brexit, de invoering van de welvaartsenveloppe enzovoort", aldus de werkgevers. "Het is in het belang van iedereen dat de noodzakelijke sociaaleconomische beslissingen genomen worden."

Jambon en Geens samen op herdenking

De ministers van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben samen met de federale en lokale politie en familieleden een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de politiemannen en -vrouwen die overleden tijdens hun dienst. Het is dag op dag 20 jaar geleden dat de wet op de geïntegreerde politie werd goedgekeurd. Om de politieagenten te eren werd aan de achterkant van het hoofdkwartier van de federale politie in de Brusselse Koningsstraat een herdenkingsplaat onthuld door ministers Jambon en Geens.

Brussels parlement keurt resolutie migratiepact goed

Na de commissie Algemene Zaken deze voormiddag heeft ook de plenaire zitting van het Brussels Parlement een voorstel van resolutie goedgekeurd voor de onvoorwaardelijke goedkeuring van het VN-migratiepact.

Volgt zondag meer duidelijkheid?

Iedereen kijkt uit naar de precieze timing van de ministerraad. Wanneer en of die plaatsvindt, is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat staatssecretaris voor Asiel & Migratie Theo Francken (N-VA) alvast in zijn thuisstad meer tekst en uitleg gaat geven bij de politieke situatie.

De liefde in deze regering is nooit groot geweest. MR, CD&V en Open VLD gingen ervan uit dat met regeringsdeelname het blazoen van de N-VA minder ging blinken

Wetstraat-journalist Johny Vansevenant

Wanneer komt de ministerraad bijeen? Als de premier een opening ziet bij de bilaterale gesprekken die hij nu voert

Wetstraat-journalist Johny Vansevenant

Meest gelezen