Videospeler inladen...

Markante plekken: het Provinciaal Hof in Brugge

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het Provinciaal Hof in Brugge.

Het bekendste gebouw op de Markt in Brugge is ongetwijfeld het belfort, maar er staan nog een aantal opvallende gebouwen op het plein. Zo is er bijvoorbeeld het Provinciaal Hof. Dit imposante neogotische raadhuis domineert al meer dan 100 jaar de oostkant van de Markt.

In 1850 koopt de Provincie West-Vlaanderen "huis De Brock" aan de Markt in Brugge. Ze bouwen op het achterliggende binnenplein een raadzaal. De provincieraad beschikt nu voor het eerst over een eigen zaal, tot dan vonden de vergaderingen plaats in de Gotische zaal van het stadhuis. 

28 jaar later, in 1878, slaat het noodlot toe. Er breekt brand uit en het hele complex gaat in vlammen op. Dit komt het katholieke bestuur goed uit, de classicistische gevel van het gebouw is al een tijd een doorn in hun oog. Zij zien de gotiek als dé architecturale stijl bij uitstek om te verwijzen naar het roemrijke verleden van de stad. Daarom beslissen ze de vrijgekomen oostkant van de Markt te vervangen door een neogotisch complex dat het Provinciaal Hof, het postkantoor en de kantoren voor de dienst Bruggen en Wegen omvat.

Het Provinciaal Hof wordt ontworpen door stadsarchitect Louis Delacenserie (hij ontwerpt later nog het Centraal Station in Antwerpen) en provinciaal architect René Buyck. De plannen worden goedgekeurd in 1886 en een jaar later gaat de bouw van start.

Omdat er niet genoeg budget voorhanden is, worden in eerste instantie alleen het centrale deel en de rechtervleugel van het Provinciaal Hof gebouwd. Hoewel deze delen van het pand al in 1892 in gebruik genomen worden, is het nog wachten tot 1914 eer de werken aan het linkerdeel van start gaan. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog duurt het nog tot 1921 voor het gebouw volledig afgewerkt is.

Het Provinciaal Hof blijft tot 1999 dienst doen als vergaderzaal voor de provincieraad. Hierna krijgt het gebouw een meer ceremoniële functie en wordt het soms voor tentoonstellingen en concerten gebruikt. 

Het gebouw is meestal gesloten voor het publiek, maar daar komt over enkele jaren verandering in. Het pand gaat vanaf 2021 op de gelijkvloers een informatiecentrum voor de provincie herbergen. De verdiepingen gaan dienst doen als eventruimtes. Voor het zover is moet het Provinciaal Hof nog volledig worden gerenoveerd, die werken gaan volgend jaar van start.

Volg onze fotograaf op Instagram en Facebook

Meest gelezen