Videospeler inladen...

Ook Brusselse nieuwkomers moeten verplichte cursus inburgering volgen

Ook Brusselse nieuwkomers zullen verplicht een zogenoemd "inburgeringstraject" moeten volgen. Dat heeft Vlaams minister Homans (N-VA) beslist in overleg met Brusselse instanties. Nieuwkomers zullen een cursus "maatschappelijke oriëntatie" en een cursus Frans of Nederlands moeten volgen. In Vlaanderen bestaat verplichte cursus al veel langer. 

Vanaf 2020 zullen nieuwkomers in Brussel ook een verplichte cursus inburgering moeten volgen. Dat heeft Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) aangekondigd. Ze heeft een akkoord om met enkele Brusselse instanties samen te werken. In Vlaanderen bestaat de verplichte cursus al veel langer. Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois komt de beslissing "toevallig" op het moment van de federale regeringscrisis rond migratie.

Hoe werkt dat concreet?

Nieuwkomers in Brussel, jonger dan 65 jaar, die nog geen 3 jaar in België verblijven, zullen de keuze krijgen: ofwel richten ze zich tot het Vlaams Agentschap Inburgering, ofwel tot de Franse Gemeenschapscommissie (ook wel COCOF genoemd). Afhankelijk van hun keuze krijgen ze een cursus Nederlands of Frans, maar in ieder geval krijgen nieuwkomers een cursus "maatschappelijke oriëntatie". Wie zijn traject met succes heeft afgerond, krijgt een inburgeringsattest. Beide instanties voorzien 4.000 plaatsen, maar kunnen indien nodig uitbreiden.

Wanneer nieuwkomers weigeren, kan er een boete opgelegd worden van 100 euro tot maximum 2.500 euro

Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA)

Het is volgens Vlaams minister Homans aan de gemeenten om de nieuwkomers te informeren over de verplichte inburgering, en om er op toe te zien dat ze de verplichting nakomen. "Wanneer nieuwkomers weigeren, kan er een boete opgelegd worden van 100 euro tot maximum 2.500 euro", aldus Homans.

De N-VA-minister is tevreden met het bereikte akkoord, waarover lang is gebakkeleid. "Een inburgeringscursus is een eerste zeer belangrijke stap naar integratie en participatie. Ik ben dan ook zeer tevreden dat er ook in Brussel aan nieuwkomers een verplicht inburgeringstraject wordt opgelegd", zegt de N-VA-minister.

Meest gelezen