Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Het beste uit "Over eten": Oorlog aan tafel en de koffiekoeken­verslaving van Jan Van Looveren

Onderzoek toont het aan: onze kinderen eten te veel vet en suiker en te weinig groenten en fruit. Hoe zorgen we ervoor dat ze de zoete en vette verleiding kunnen weerstaan en gezonder gaan eten? "Over eten" zocht naar oorzaken en oplossingen, thuis aan de eettafel en daarbuiten. En acteur en tv-presentator Jan Van Looveren klapt uit de biecht bij Danira: "Als bakker at ik meer dan 1.000 koffiekoeken per jaar."

Voor we dieper ingaan op wat kinderen eten, hoe is het eigenlijk gesteld met hun kennis over voeding? Om die vraag te beantwoorden, onderwierp "Over eten" 100 leerlingen van het derde en vierde leerjaar aan een voedingstest. Waar komt ons eten vandaan? Waarvan wordt het gemaakt? En herkennen de kinderen de groenten die hen worden voorgeschoteld?

Veralgemenen naar heel Vlaanderen is moeilijk, maar de leerlingen uit onderstaande reportage bleken vrij goed op de hoogte te zijn van de oorsprong van onze voeding. Melk komt (voornamelijk) van koeien, honing van bijen, spek van het varken, enzovoort. Groenten herkennen, bleek echter heel wat moeilijker. Zo herkende 70 procent van de kinderen witloof niet, een toch typisch Belgische groente.  Ook met - weliswaar minder voor de hand liggende - groenten als aubergines of schorseneren hadden ze het moeilijk. En dat leidde soms tot merkwaardige antwoorden.

VIDEO: De Grote Over Eten Overhoring

Videospeler inladen...

Meer resultaten van de Over Eten Overhoring vindt u op de website van "Over eten".

Zo herkenbaar: de eeuwige strijd aan tafel

Kinderen die in hun eten zitten te koteren, een pruillip trekken aan tafel, hun bord wegschuiven, van tafel lopen,... Herkenbaar? Een maaltijd zou een moment van gezellig samenzijn moeten zijn, maar voor veel ouders lijkt de eettafel eerder een oorlogsgebied. "Over eten" deed een oproep aan ouders van moeilijke eters, verschillende ouders stuurden filmpjes van hun bengeltjes terug. In goede en in kwade dagen.

VIDEO: Van snoep tot soep, van engel tot bengel

Videospeler inladen...

Waarom hebben kinderen het toch zo moeilijk met (vooral) groenten eten? Wat gaat er mis? En hoe kunnen we onze kinderen toch groenten laten eten? Kinderdiëtiste Lobke Husson (UZ Leuven) geeft meer uitleg en heeft enkele tips voor ouders met moeilijke eters.

VIDEO: "De bittere smaak van groenten is veel moeilijker aan te leren dan vet en suiker"

Videospeler inladen...

Meer tips over hoe u kinderen meer groenten kan doen eten, vindt u op de website van "Over eten".

Groentechef Seppe Nobels kookt voor 7 moeilijke etertjes

Een van de tips van diëtiste Lobke Husson is om de groenten bijvoorbeeld op een aantrekkelijkere manier klaar te maken, met leuke kleuren of een andere structuur. Wie dat laatste als geen ander kan, is groentechef Seppe Nobels. Maar kan hij met zijn speciale gerechten kinderen ook groenten doen eten? En niet zomaar kinderen. Kobe en Danira stuurden enkele van de moeilijke etertjes uit bovenstaand filmpje op Seppe Nobels af. Kan hij hen overtuigen?

VIDEO: "Je moet je inleven in de wereld van die kinderen"

Videospeler inladen...

Wat als... een kind neen zou zeggen tegen een snoepje?

Eten doen kinderen niet alleen thuis. Hoe hard je als ouder ook je best doet om hen gezond te laten eten, je kinderen worden buitenshuis heel vaak geconfronteerd met ongezonde voeding. Hoe vaak krijgen ze bijvoorbeeld niet een snoepje bij de bakker of een "vleesje" bij de slager?

Kan dat kwaad? Neen, als het bij één of twee keer blijft, maar de realiteit is anders. Volgens voedingsexpert Patrick Mullie (VUB) worden kinderen omgeven door ongezonde voedingsmiddelen en constant in verleiding gebracht. Er is nood aan een mentaliteitsverandering: "Echte preventie van obesitas houdt niet in dat je een obees kind doet vermageren, maar dat je vermijdt dat dat kind obees wordt."

Door onze kinderen bijvoorbeeld niet meer constant ongezonde voeding toe te stoppen. "Over eten" draaide de wereld alvast eens om in een verborgencamera-experiment. Wat als... een kind neen zou zeggen tegen een snoepje?

VIDEO: "Een snoepje? Neen, bedankt!"

Videospeler inladen...

De weg van hespenworst

Zo'n "vleesje" bij de slager zou bijvoorbeeld hespenworst kunnen zijn. Hoe die worst wordt gemaakt, ziet u in deze "De weg van...".

Videospeler inladen...

De voetbalkantine: eerst sporten en dan... buikje vol snoep en vettigheid

De verleiding van snoep en ander lekkers is er niet alleen bij de bakker of slager. Ook op plekken waar kinderen komen sporten bijvoorbeeld, is er vaak een overaanbod aan ongezonde voeding en een schraal aanbod aan gezonde voeding. Terwijl sporten kinderen eigenlijk gezonder zou moeten maken, eten ze na het voetballen, tennissen of zwemmen hun buikje vol met snoep en vettigheid. Hoe valt dat te rijmen?

Kobe trok naar een jeugdvoetbalclub in de omgeving van Gent en trof er in de kantine heel wat ongezonds aan: hotdogs, donuts, koffiekoeken, snoep, frisdrank,... De voorzitter van de club wil zijn kantine zelf ook gezonder maken, maar voegt eraan toe dat dat in veel sportclubs makkelijker gezegd is dan gedaan. Vaak is de kantine in de eerste plaats een bron van inkomsten voor een club en is er geen beleid rond gezonde voeding. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck heeft alvast enkele tips om een kantine gezonder te maken en de jonge voetballertjes toch wat voedzamere dingen aan te bieden. Tenminste, als ze niet tegengewerkt wordt door... de voorzitter. Mijn gedacht!

VIDEO: Zo kan je een voetbalkantine gezonder maken

Videospeler inladen...

Alle tips van Stephanie Scheirlynck vindt u ook op de website van "Over eten".

Jan Van Looveren: "Als bakker at ik 1.000 koffiekoeken per jaar"

Ook acteur en presentator Jan Van Loveren heeft kinderen en weet hoe moeilijk het is om hen op het gezonde pad te houden. Hij spreekt uit ervaring, want zelf heeft hij een zwak voor chocolade. Dat komen we te weten door een gevatte opmerking van een van zijn dochters.

Videospeler inladen...

In een vorig leven was Van Looveren bakker. Intussen heeft hij zijn leven op zijn kop gezet en is hij heel wat afgevallen, maar als bakker kwamen de kilo's er vlotjes bij. Niet verwonderlijk, zegt hij zelf, wetende dat hij toen elke nacht 3 koffiekoeken naar binnen speelde, meer dan 1.000 per jaar!

Videospeler inladen...

De hele reportage over Jan Van Looveren ziet u in de integrale uitzending, onderaan in dit artikel.

Een zwangere vrouw moet voor twee eten: mythe of waarheid?

Nog voor kinderen geboren worden, wordt hun latere gezondheid al voor een groot deel bepaald. Door de voeding van hun zwangere moeder bijvoorbeeld. Je hoort bijvoorbeeld wel eens zeggen dat een zwangere vrouw, om van een gezonde baby te kunnen bevallen, voor twee moet eten. Maar is dat ook zo?

Videospeler inladen...

Bekijk de volledige uitzending:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meer filmpjes uit deze en vorige afleveringen vindt u op de website van "Over eten".

Meest gelezen