Videospeler inladen...

Winkels dicht, sportwedstrijden geschrapt: Frankrijk bereidt zich voor op nieuwe actiedag van "gele hesjes"

Frankrijk bereidt zich voor op een nieuwe actiedag van de "gele hesjes", de boze burgers waar de regering zich geen raad mee weet. Vooral in Parijs, maar ook elders in het land, blijven winkels dicht en zijn sportwedstrijden en cultuurevenementen geschrapt uit angst voor nieuwe gewelddadige manifestaties. In heel het land worden zelden geziene politiemiddelen ingezet. Ook in ons land worden later vandaag nieuwe acties verwacht.

"De voorbije weken is er een monster geboren dat ontsnapt is aan zijn scheppers", zo omschrijft minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner de opstand van de "gele hesjes".

Begonnen als een protest tegen de hoge brandstofprijzen, is die uitgegroeid tot een sociale storm die alle richtingen uit waait en waar geen enkele institutie vat op krijgt.

AFP or licensors

Het protest is ook gewelddadiger geworden. Afgelopen weekend richtten de demonstranten vernielingen aan in de Franse hoofdstad. Daarom zijn nu in Parijs volop voorzorgsmaatregelen getroffen.

Voorzorgsmaatregelen

Veel winkels, zeker op de Champs Elysées, blijven dicht en hebben ramen en deuren dichtgetimmerd. Loszittend straatmeubilair wordt verwijderd en een 20-tal metrostations wordt gesloten.

AFP or licensors

Ook veel monumenten en toeristische trekpleisters en de meeste grootste musea blijven gesloten. Het gaat onder meer om  het Louvre, het Musée d'Orsay en het Centre Pompidou, de Eiffeltoren, het Panthéon en de Notre-Dame.

Heel wat theaterhuizen en concertzalen schrappen voorstellingen of stellen ze uit, zoals de Philharmonie de Paris en de Olympia.

Ook enkele Franse sportwedstrijden zijn uitgesteld, waaronder zes wedstrijden uit de eerste klasse in het voetbal, zoals PSG-Montpellier en Monaco-Nice, en twee wedstrijden van het EK handbal in Nantes. 

Verschillende landen hebben hun reisadvies voor Frankrijk aangescherpt. Ons land, maar ook Tsjechië en Portugal, raden hun onderdanen zelfs af om naar Parijs te gaan.

Het aantal hotelreserveringen in heel Frankrijk is door de gewelddadige protestacties al met 15 tot 25 procent teruggelopen. Ook Franse winkels en supermarkten lijden onder de blokkades van de "gele hesjes". Sinds het begin van de acties hebben ze een verlies geleden van zo'n 1 miljard euro. 

In heel Frankrijk wordt dit weekend een zelden geziene politiemacht op de been gebracht. In totaal worden 89.000 agenten en gendarmes ingezet, waarvan 8.000 in Parijs. Voor het eerst in tientallen jaren worden in de hoofdstad ook pantserwagens ingezet om monumenten te beschermen en opgeworpen barricades uit de weg te ruimen. 

Een dertigtal mensen zijn preventief opgepakt.

Al zeker twee grensovergangen met ons land dicht

Door de acties van de "gele hesjes" zijn al zeker twee grensovergangen van ons land met Frankrijk dicht. In Wallonië is de grenspost langs de E19 in Hensies al een tijdje geblokkeerd. En sinds vanmorgen vroeg blokkeren de "gele hesjes" ook de E40 van Jabbeke naar Frankrijk, net over de Franse grens. 

Videospeler inladen...

De snelweg is er volledig dicht, alle verkeer richting Frankrijk moet de E40 verlaten in Adinkerke en daar een omleiding volgen. Aan de Franse kant van de grens hebben actievoerders houten paletten en kisten in brand gestoken, enkele manifestanten werden opgepakt.

"Valstrik"

Of het echt weer tot een gewelduitbarsting komt, en of de "gele hesjes" massaal naar de hoofdstad zullen komen, is moeilijk te voorspellen. 

Enkele gezichten van de beweging hebben al opgeroepen om juist niet naar Parijs te gaan omdat daar "een valstrik" voor de protestbeweging zou worden opgezet. Eric Drouot, een van de eerste "gele hesjes", die de Fransen eerst had opgeroepen om naar het presidentieel paleis op te rukken, zegt nu dat de "gele hesjes" Parijs beter overlaten aan de "vandalen", en om in plaats daarvan te demonstreren op de Péripherique, de ringweg rond Parijs. 

Een delegatie van de "gele hesjes" is aan de vooravond van de nieuwe actiedag ontvangen door premier Edouard Philippe. President Emmanuel Macron doet er nog altijd het zwijgen toe. Hij zal zich pas "begin volgende week" over de crisis uitlaten. Macron bracht vrijdagavond wel een bezoek aan leden van de oproerpolitie die vorig weekend al waren ingezet in Parijs.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen