Videospeler inladen...

2 nieuwe namen in de VS: William Barr als minister van Justitie, Heather Nauert als nieuwe VN-ambassadeur  

De Amerikaanse president Donald Trump heeft William Barr (68) benoemd tot minister van Justitie. Dat heeft Trump zelf bekendgemaakt. "Een geweldige man, een geweldige persoon." En de Amerikaanse president heeft niet stilgezeten, want hij heeft ook Heather Nauert (48) voordragen als de nieuwe ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. Nauert is momenteel woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was ze ook presentator en journalist van televisiezender Fox.

De Amerikaanse president Trump heeft bekendgemaakt dat hij William Barr (68) zal nomineren als nieuwe minister van Justitie. Voor Barr is dit geen nieuwe titel, hij was al eerder minister van Justitie onder president George H.W. Bush. Barr volgt Jeff Sessions op, die in november ontslag nam op vraag van de president. 

Als minister van Justitie zal Barr het onderzoek van Robert Mueller naar Russische inmenging in de Trump-campagne overzien. In het verleden heeft Barr zich al kritisch uitgelaten over het onderzoek. Zo suggereerde hij dat Mueller te veel werknemers in zijn onderzoeksteam had, die geld hadden gedoneerd aan Democratische campagnes. 

"Hij was vanaf dag 1 mijn eerste keuze", aldus president Trump. Maar voor Barr echt minister van Justitie wordt, moet zijn nominatie worden goedgekeurd door de Senaat. 

Heather Nauert op de plaats van Nikki Haley

Trump heeft vandaag ook Heather Nauert naar voren geschoven voor de belangrijke functie van ambassadeur bij de Verenigde Naties. Haar naam doet bij ons niet meteen een belletje rinkelen, maar in de Verenigde Staten is ze heel bekend.

"Ze heeft 21 jaar gewerkt bij televisiezender Fox, ze was jarenlang ankervrouw van Fox & friends, het lievelingsprogramma van Trump waar hij vaak inspiratie haalt voor zijn ochtendlijke getweet", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Sinds april 2017 is ze actief als woordvoerder voor Buitenlandse Zaken. Zolang Rex Tillerson minister was, stelde ze maar weinig voor, Tillerson vond dat ze te nauwe banden had met Ivanka Trump en Jared Kushner. Onder Mike Pompeo is haar rol belangrijker geworden."

Hoe beslagen is Heather Nauert?

Het Witte Huis heeft de nominatie van Nauert deze namiddag officieel bekendgemaakt. Amerikaanse media benadrukken dat ze weinig politieke ervaring heeft met complexe internationale vraagstukken en diplomatie. Als VN-ambassadeur zal ze zich onder meer bezighouden met Noord-Korea, het Midden-Oosten en de oorlogen in Syrië en Jemen.

"Dat is een beetje de vraag: hoe beslagen is Heather Nauert? Normaal is dat een post waar je hard moet onderhandelen. Het toont wel een beetje aan dat de Trump-administratie meer kijkt naar face value, een goed gezicht bij de VN voor Amerika, en dat de echte macht ligt bij het Witte Huis, bij Mike Pompeo, die zullen allicht de orders geven over wat ze moet gaan vertellen. Al moeten we haar het voordeel van de twijfel geven, het is niet omdat je geen ervaring hebt, dat je je niet kan ontpoppen als gewiekst onderhandelaar."

Trump had eerder al gezegd Nauert als een serieuze kandidaat te beschouwen. Als haar voordracht bevestigd wordt, zal Nauert Nikki Haley opvolgen. Zij maakte in oktober onverwachts bekend dat ze aan het eind van het jaar stopt als VN-ambassadeur. Haley was sinds het begin van Trumps presidentschap ambassadeur bij de Verenigde Naties.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: Björn Soenens: "Ook Trumps stafchef John Kelly zit op de wip"

Videospeler inladen...

Beluister de analyse van Björn Soenens in "De ochtend"

Meest gelezen