Proefeiland voor kust van Knokke komt er niet, Lippens is tevreden

Er komt geen testeiland voor kustverdediging voor de kust van Knokke-Heist. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft de zone daarvoor geschrapt uit het definitieve Marien Ruimtelijk Plan (MRP), dat groen licht van de ministerraad heeft gekregen. Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) had voor zo'n eiland gepleit. Burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist reageert tevreden.

De Vlaamse regering wilde met het proefeiland voor de kust van Knokke-Heist onderzoeken of een kunstmatig eiland de badstad beter tegen zware stormen kan beschermen, maar burgemeester Leopold Lippens tekende verzet aan. Ook staatssecretaris Philippe De Backer gaf aan dat niet voldaan was aan de voorwaarden in het MRP voor het eiland, wat hem niet in dank werd afgenomen door Weyts.

"Vlaanderen heeft niet op tijd kunnen aantonen met een kosten-batenanalyse en een milieu-effectenrapport dat een eiland de beste en enige manier is om onze kust op lange termijn te beschermen tegen stormen. Daarom heb ik het zone voor het testeiland uit het Marien Ruimtelijk Plan gehaald. Ik ben een wetenschapper: als de feiten niet zwart op wit of tafel liggen dan moeten eerst andere alternatieven bekeken worden", legt De Backer uit. 

Volgens Weyts gaat het om een vormelijke ingreep. "De staatssecretaris heeft me persoonlijk bevestigd dat er inzake het proefeiland niets gewijzigd is. Ook in zijn aangepaste vorm, maakt het MRP van De Backer de aanleg van een proefeiland perfect mogelijk", zegt hij.

Hoe dan ook is burgemeester Lippens tevreden. "Iedereen heeft duidelijk beseft dat dit het meest logische is", zegt hij. "We zijn uiteraard zeer tevreden met deze beslissing en de goedkeuring in de ministerraad." Voor Lippens blijft zandopspuiting de beste oplossing om Knokke te beschermen tegen overstromingen vanuit zee.    

Meest gelezen