Videospeler inladen...

Francken is "geschrokken van agressie van CD&V en Open VLD", wachten op nieuwe ministerraad 

De verdeeldheid binnen de regering was opnieuw pijnlijk duidelijk bij de ministerraad deze ochtend. Of de regering valt? "Only God knows", reageert staatssecretaris Francken (N-VA) pessimistisch. Vicepremier Peeters (CD&V) vindt het "zeer onwijs" om de beslissing van het parlement om het pact goed te keuren te negeren, en volgens vicepremier De Croo (Open VLD) geeft die beslissing een "morele verplichting". De ministerraad is intussen afgelopen en start de premier gesprekken met de vicepremiers. Voor de premier vertrekt naar Marrakech, moet er nog een nieuwe ministerraad komen.

"Ik ben geschrokken van de agressie gisteren in de Kamer, de gretigheid waarmee naar opengrenzenpartijen gekeken werd. Dat was geen fraai schouwspel, vooral van Open VLD en CD&V." Met die aanval zet Francken de verdeeldheid binnen de regering meteen weer op scherp, startschot voor een nieuwe dag van de regeringscrisis. "Het nieuwe cordon tegen N-VA is precies al begonnen", voegt hij schamper toe.

Het nieuwe cordon tegen N-VA is precies al begonnen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

N-VA voelt zich "geschandaliseerd" door de uitspraken van CD&V en Open VLD gisteren in de plenaire vergadering. Daar waren de fractieleiders van CD&V en Open VLD erg stellig: "Ofwel legt men zich neer bij een beslissing, ofwel verlaat men de regering", zei Patrick Dewael (Open VLD). De regering is nu al enkele weken verdeeld over het VN-migratiepact. N-VA is tegen de tekst, de andere regeringspartijen voor. Door het parlement over het pact te laten beslissen, zou N-VA in de regering kunnen blijven én kan Michel met ruggesteun van het parlement naar Marrakech.

"Only God knows" of de regering valt

Maar N-VA ziet na het debat gisteren in dat de andere partijen niet zomaar akkoord gaan met die dubbele houding van N-VA. De partij hield deze nacht urenlang crisisoverleg. Of de regering deze ochtend valt "Only God knows", zegt Francken. "Na wat ik gisteren heb gezien, moeten we dat straks bespreken en kijken wat de gevolgen zullen zijn." 

De andere regeringspartijen hameren er dan weer op dat de beslissing van het parlement moet worden gerespecteerd.  Het zou "zeer onwijs" zijn mocht de regering de resolutie naast zich neerleggen, zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V). "Er staan een veertigtal punten op de agenda, maar veel hangt ervan af of N-VA het punt dat niet op de agenda staat, toch op de agenda gaat brengen", zegt hij. Ook voor zijn partijgenoot en minister van Justitie Koen Geens lijkt het "onder deze omstandigheden normaal" dat ons land het pact zou goedkeuren. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) gelooft dat de resolutie van het parlement een "morele verplichting" in zich draagt. "Het is tijd om nu rond de tafel te gaan zitten. De tweedracht moet stoppen", zei hij.

De regering moet een standpunt bepalen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Francken herhaalt daarop het standpunt van zijn partij dat enkel de regering over het migratiepact mag beslissen: "Het is niet aan het parlement, maar aan de regering" om het migratiepact goed te keuren. "De regering moet een standpunt bepalen", zegt hij. "Het migratiepact mag België niet binden. Daar zullen wij tot de laatste seconde voor blijven vechten", besluit Francken. 

Wachten op nieuwe ministerraad

Intussen is de ministerraad afgelopen. Het migratiepact werd niet door de voltallige regering besproken. De premier start nu gesprekken met alle vicepremiers apart. Het is dan vooral uitkijken naar de uitkomst van het gesprek met vicepremier Jan Jambon (N-VA). N-VA heeft wel gevraagd om het migratiepact op de agenda te zetten voor de premier maandag naar Marrakech vertrekt. Er komt dus voor maandag nog een nieuwe ministerraad.

Volg de laatste ontwikkelingen binnen de regering op de voet in onze liveblog

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" 

Videospeler inladen...

VIDEO: Hoe moet het nu verder? Een vraag voor onze Wetstraatexpert Bart Verhulst

Videospeler inladen...

Meest gelezen