Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Reddingsoperatie van Aquarius op Middellandse Zee stopgezet

De hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen beëindigen de reddingsoperaties van de Aquarius, het schip dat vluchtelingen redt op de Middellandse Zee. De beslissing komt er na een reeks doelgerichte politieke aanvallen op het werk om mensenlevens te redden, zeggen de hulporganisaties. 

Momenteel ligt het reddingsschip de Aquarius voor anker in de Franse havenstad Marseille. Het schip kan niet meer uitvaren, omdat de Panamese vlag waar het onder voer, is ingetrokken.  De vlag van het schip werd al twee keer afgenomen.

Italië, waar een regering van populisten en rechts-populisten aan de macht is, beschuldigt de Aquarius van het illegaal dumpen van afval. De Italiaanse regering dreigt ermee het schip in beslag te nemen. Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée waren het liefst doorgegaan met de Aquarius, maar volgens de organisaties heeft Italië dat onmogelijk gemaakt.

Dit voelt aan als een aanval. Volgens ons maakt dit deel uit van een grotere campagne tegen vluchtelingen

Delphine Van Durme van Artsen zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen zet de reddingsmissies dus met tegenzin stop. "Dit voelt aan als een grote aanval", zegt Delphine Van Durme. "De Europese autoriteiten belemmeren onze acties en volgens ons maakt dat deel uit van een grotere campagne tegen vluchtelingen. Dit zijn mensen die proberen om het veilige Europa te bereiken en we voelen dat Europa er alles aan doet om hen dat te beletten. Dit jaar stierven er al meer dan 2.000 mensen op zee en werden 14.000 mensen gedwongen om terug te gaan naar Libië, terwijl dat volledig indruist tegen het internationaal recht."

"We hebben het hoogtepunt bereikt van de criminalisering van humanitaire hulp op zee," zegt Verena Papke, die SOS Méditerranée Duitsland leidt. "Dat we er nu toe gedwongen worden om het werk van de Aquarius stop te zetten, terwijl Europese lidstaten verzaken aan hun verantwoordelijkheid om mensen te redden op de Middellandse Zee, is een bewijs van het onvermogen van Europa."

De Aquarius was sinds februari 2016 actief en heeft ongeveer 30.000 mensen gered op zee. Zij werden uit het water gered of van gammele boten gehaald. De Aquarius was tot september het laatste reddingsschip dat voor de kust van Libië voer. Er zijn nu geen reddingsschepen meer actief in het centrale deel van de Middellandse Zee.

Deze zomer lag het schip geblokkeerd op zee met honderden migranten aan boord. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigerde de boot in Italië. Uiteindelijk bood Spanje een oplossing.

Dit is een zwarte dag. Er zullen meer mensen omkomen op zee en dat zonder dat iemand daar weet van heeft

Meinie Nicolai, algemeen directrice van Artsen Zonder Grenzen

"Dit is een zwarte dag", zegt Meinie Nicolai, de algemeen directrice van Artsen Zonder Grenzen. "Europa heeft gefaald om zelf middelen vrij te maken voor reddingsacties, sterk nog: het heeft doelbewust anderen gesaboteerd bij het verlenen van die hulp. De stopzetting van de Aquarius betekent dat er meer mensen op zee zullen omkomen en dat zonder dat iemand daar weet van heeft."

Meest gelezen