Videospeler inladen...

Student overleden na uit de hand gelopen studentendoop

De 20-jarige student die al enkele dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis lag na een uit de hand gelopen studentendoop, is overleden. Dat bevestigt de burgemeester van zijn thuisgemeente Edegem, Koen Metsu (N-VA). Mogelijk heeft een grote – verplichte – inname van visolie een belangrijke rol gespeeld in de dood van de jongen.

Een studentendoop van studentenclub “Reuzegom” (die Antwerpse studenten verenigt aan de KU Leuven) is eergisteren dramatisch uit de hand gelopen. Drie studenten belandden in het ziekenhuis, één ervan in zeer kritieke toestand. De 20-jarige jongen is vandaag aan zijn verwondingen overleden.  De twee andere studenten, een jongen van 19 uit Hove en een jongen van 20 uit Zandhoven, liggen nog in het ziekenhuis.

De studenten hadden enkele dagen geleden op een afgelegen plek in een bos in Vorselaar allerlei proeven moeten uitvoeren. Het gerecht onderzoekt de doodsoorzaak nog: "Vrijdagochtend is een gerechtelijk onderzoek gestart", zegt Inge Delissen van de Turnhoutse afdeling van het Antwerps parket.

"Na het overlijden van de jongen vrijdagmiddag, heeft de onderzoeksrechter een autopsie bevolen om de precieze doodsoorzaak te bepalen."

't was een opperbeste, altijd vriendelijke, heel talentrijke, slimme jongen. Als je dan geconfronteerd wordt met zo'n nieuws, dan staat alles stil

Koen Metsu, burgemeester van Edegem

Mogelijk heeft een – verplichte – inname van visolie een belangrijke rol gespeeld in de dood van de jongen. Visolie is namelijk heel zout. “Ons lichaam wil blijven functioneren en gaat dat compenseren door heel veel vocht vast te houden. Daardoor zwellen je hersenen, waardoor je organen uitvallen”, vertelde spoedarts Jan Stroobants aan Radio 2 Antwerpen. 

Burgemeester Metsu reageert erg aangeslagen: "Ik voel ongeloof en medeleven met de ouders en de talrijke vrienden. We kunnen het gewoon niet vatten. 't Is een opperbeste, altijd vriendelijke, heel talentrijke, slimme jongen. En als je dan geconfronteerd wordt met zo'n nieuws, dan staat alles stil."

Ook bij de KULeuven, de universiteit waar de jongen studeerde, wordt geschokt gereageerd. Vicerector voor studentenbeleid Chantal Van Audenhove zal volgende week zo vroeg als mogelijk een gesprek hebben met de studentenvereniging Reuzegom. Afhankelijk van de resultaten van het gerechtelijk onderzoek zullen er sancties volgen, kondigt ze aan.

Ik kan mij niet voorstellen dat dit zonder gevolgen blijft

Louis Tobback, burgemeester van Leuven

Voor Louis Tobback, al 24 jaar burgemeester van Leuven, is het de eerste keer dat er een overlijden te betreuren valt. Op regionale studentenclubs buiten Leuven heeft de stad geen greep. Maar binnen de stad zijn over studentendopen goede afspraken gemaakt met de stedelijke en de universitaire overheid, en met de studenten in de faculteitskringen, zegt burgemeester Tobback:

"We hebben altijd op een uitstekende en efficiënte manier studentendopen binnen bepaalde perken weten te houden. Dat lukt met de faculteitskringen, maar dat lukt niet met de zogenoemde regionale clubs. Ik kan mij niet voorstellen dat dit zonder gevolgen blijft."

VIDEO: onze justitie-expert Caroline Van den Berghe geeft meer uitleg over het gerechtelijk onderzoek

Videospeler inladen...

Meest gelezen