Videospeler inladen...

Politiek filosofe Tinneke Beeckman: "Tom Lenaerts heeft gelijk en ongelijk"

Politiek filosofe Tinneke Beeckman toont enig begrip voor tv-maker Tom Lenaerts, die eerder deze week zijn ergernis uitte over het "circus" dat Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) in "Van Gils & gasten" aan het opvoeren waren. Was zijn reactie populistisch, zoals auteur Johan Op de Beeck gisteren zei? Beeckman is het daar niet helemaal mee eens.

"Hij heeft gelijk en hij heeft ook ongelijk", zegt Beeckman in "De afspraak op vrijdag". "Over sommige thema's zijn er enorme ideologische verschillen. Het feit dat de meningen op scherp worden gesteld en dat het water tusssen politieke partijen te diep blijft, hoort bij de democratie." Over het onderwerp migratie is dat bij N-VA en Groen zeker het geval, aldus Beeckman.

Posities kunnen onverzoenbaar zijn, maar het moet wel over de inhoud gaan, en niet alleen over partijpolitieke profilering

Politiek filosofe Tinneke Beeckman

Maar ze vindt dat Lenaerts voor een stuk ook gelijk heeft met zijn uithaal vanuit de onderbuik. "Het gaat natuurlijk ook over profilering van politici. Als er over een paar maanden geen verkiezingen zouden zijn, zou die hele zaak van dat migratiepact helemaal geen zo'n impact hebben gehad."

"Een debat is nodig. Posities kunnen onverzoenbaar zijn, maar het moet wel over de inhoud gaan, en niet alleen over partijpolitieke profilering", vindt Beeckman. 

"Iedereen voelt inderdaad instinctief dat er spelletjes worden  gespeeld", valt de Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) haar bij. "Je voelt dat het debat niet fair wordt gehouden." Volgens Vande Lanotte worden er inderdaad spelletjes gespeeld. "Iedereen zit gevangen in een soort systeem waar ze niet meer uit raken. De mensen ruiken dat het niet gaat over dat waarover men debatteert."

 Die irritatie, dat is omdat mensen inderdaad voelen dat er spelletjes worden gespeeld en dat hen niet alles verteld wordt

Rik Van Cauwelaert

Journalist Rik Van Cauwelaert vindt de reactie van Tom Lenaerts overtrokken. "Maar er zit natuurlijk wel een grond van waarheid in. Die irritatie, dat is omdat mensen inderdaad voelen dat er spelletjes worden gespeeld en dat hen niet alles verteld wordt."

"Men heeft de mensen nooit uitgelegd wat het gevolg was van het afstaan van soevereiniteit aan supranationale organisaties", aldus Van Cauwelaert.

Meest gelezen