Videospeler inladen...

Annegret Kramp-Karrenbauer volgt Angela Merkel op aan hoofd van CDU

Annegret Kramp-Karrenbauer volgt Angela Merkel op als voorzitter van de Duitse christendemocratische partij CDU. Zij had wel twee stemrondes nodig om als winnaar te worden aangewezen. Annegret Kramp-Karrenbauer, kortweg AKK, is een bondgenoot van Merkel en heeft redelijk wat met haar gemeen.

De strijd ging tussen Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz en Jens Spahn. Kramp-Karrenbauer kreeg in de eerste stemronde de meeste steun, 450 stemmen, gevolgd door Merz. 

Er was daarna een tweede stemronde nodig tussen de beide kandidaten met de meeste stemmen. Ook in die tweede ronde kreeg Kramp-Karrenbauer de meeste steun, zij het nipt. Ze haalde het met 517 van de 999 stemmen, terwijl ze er 500 nodig had. Friedrich Merz kreeg 482 van de 999 stemmen.

Kramp-Karrenbauer volgt zo Angela Merkel op, die bijna twee decennia lang voorzitter was van de CDU. Ruim een maand geleden kondigde Merkel aan dat ze zou aftreden aan het hoofd van de christendemocratische partij. 

De nieuwe partijvoorzitter zal waarschijnlijk ook de kanselierskandidaat worden, en mogelijk dus ook de nieuwe bondskanselier van Duitsland. 

Annegret Kramp-Karrenbauer, kortweg AKK, is een bondgenoot van Merkel. Op vraag van de bondskanselier verhuisde ze van haar deelstaat Saarbrücken, waar ze minister-president was, naar Berlijn om secretaris-generaal van de CDU en dus rechterhand en gedoodverfde opvolger van Merkel te worden.

Annegret Kramp-Karrenbauer heeft redelijk wat gemeen met Merkel. Net als de bondskanselier houdt ze niet van stoere uitspraken, maar van een nuchtere, bescheiden "no nonsense"-aanpak.  

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen