AFP or licensors

Verenigde Staten vinden geen meerderheid voor kritische VN-resolutie tegen Hamas

Een resolutie waarin de radicaal-islamistische Palestijnse organisatie Hamas wegens zijn raketaanvallen op Israël veroordeeld wordt, heeft in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties geen voldoende meerderheid gehaald. Het zou de eerste keer geweest dat de 193 lidstaten van de Algemene Vergadering Hamas direct veroordeeld zouden hebben.

In het eenzijdige ontwerp werd Hamas ervan beschuldigd "geweld te veroorzaken en daarmee burgers in gevaar te brengen". Provocaties en gewelddadige handelingen moeten stoppen, klonk het. Ook de vliegers en ballonnen met brandbaar materiaal die Palestijnen naar Israël lieten vliegen, werden vermeld. VS-ambassadeur Nikki Haley noemde het document "een essentiële stap" naar vrede in het Midden-Oosten. Ze vroeg alle VN-lidstaten daarom om voor te stemmen. Resoluties in de Algemene Vergadering zijn, in tegenstelling tot die van de Veiligheidsraad, niet juridisch bindend.

Israël, de Europese Unie en de VS beschouwen Hamas als een terroristische organisatie. De organisatie streeft naar de vernietiging van de staat Israël. Hamas nam in 2007 met geweld de macht over in de Gazastrook.

Onder president Trump vaart de VS in de VN een strakke pro-Israëlische koers. De VS stapte uit de VN-Mensenrechtenraad en cultuurorganisatie Unesco onder het mom van anti-Israëlische tendenzen. Ook erkende Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, verhuisde hij de ambassade naar daar en schrapte hij miljoenen steun aan de Palestijnen.

Ondanks die omstreden maatregelen belooft Trump begin 2019 met een plan te komen dat vrede moet brengen tussen Israëli's en Palestijnen.

Meest gelezen