©WILLYWEYENS.COM

Vliegende rallywagens op gevoelige plaat

Al meer dan 40 jaar volgt fotograaf Willy Weyens uit Lummen het internationale rallywereldje. Het afgelopen seizoen was extra bijzonder omdat de belg Thierry Neuville lang kans maakte op de wereldtitel. Al die spectaculaire foto's werden weer gebundeld in een jaarboek.

Het is een typisch beeld, maar het ziet er altijd spectaculair uit. Een rallywagen die het contact met de grond heeft verloren na een bult in het parcours.  Zo'n foto blijft voor de internationaal gerenommeerde rallyfotograaf Willy Weyens altijd een uitdaging: "op het juiste moment afdrukken, en dan ook een scherpe foto hebben, dat is altijd het belangrijkste."

Van Monte Carlo tot Australië

De fotograaf volgt het hele seizoen.  Alle WRC wedstrijden van Monte Carlo tot de laatste in Australië. Maar ook in de woestijnrally van Dakar maakt hij foto's en in Belgische wedstrijden zoals de rally van Haspengouw.  Voor de parcoursbouwers heeft hij wel nog een tip: "genoeg variëren. Dan blijft het voor mij als fotograaf maar ook voor het publiek interessant.  Internationaal zijn ze verplicht om dat te doen. Maar in België houden organisatoren te vaak vast aan hun parcours."

Het circuit volgen brengt je op interessante plaatsen maar het is toch niet altijd even simpel: "Als je bij -5 te voet een plekje moet gaan zoeken naast een wegje in Zweden is dat best vermoeiend.  De omstandigheden zijn vaak erg uitdagend. Maar ik wil wel dat je meteen uit de foto's kan afleiden in welk land ze genomen zijn en wat de omstandigheden waren. Het landschap heb ik er dus graag bij eerder dan in te zoomen op de wagens zelf en de sponsors."

Langs alle kanten

Een goede rallyfoto maken is niet makkelijk.  Tegenwoordig voorzien organisatoren vaste afgebakende zones voor fotografen op een veilige plaats.  Maar dan heb je niet altijd exclusieve foto's want daar staat iedereen. "Ik zoek het liefst mijn eigen plekje langs het parcours, en hoe dichter bij de weg hoe beter de foto.  Maar na al die jaren kan ik het gevaar wel goed inschatten.  In Dakar is het anders, daar kiest iedere rijder zijn eigen weg en dan gebeurt het dat ze langs alle kanten naast je door rijden."

Het jaarboek Rallyworld 2019 ligt vanaf vandaag in de winkel.

 

Meest gelezen