VS haalt opnieuw uit naar VN-migratiepact, VN weerlegt kritiek

Het VN-migratiepact heeft als doel "om globaal bestuur te bevorderen, ten koste van het soevereine recht van staten om hun eigen immigratiesysteem te regelen". Dat beweren de Verenigde Staten nogmaals aan de vooravond van de ondertekening van het pact in Marrakech. De Verenigde Naties weerleggen dat, door nog maar eens het essentiële en niet-bindende karakter van het pact te benadrukken.

De Verenigde Staten hebben in een fel persbericht nog eens uitgelegd waarom het land zich niet wil engageren om het VN-migratiepact te onderschrijven. De Verenigde Naties hebben de argumenten van de VS opnieuw van tafel geveegd. Daarmee komt er aan de vooravond van de ondertekening van het VN-migratiepact geen einde aan het welles-nietesspelletje over het bindende karakter van het pact. 

De diplomatieke missie van de VS bij de VN stelt dat "beslissingen over de veiligheid van grenzen, op basis waarvan iemand toegelaten wordt tot legaal verblijf of burgerschap, tot de meest belangrijke soevereine beslissingen behoren die een land kan nemen". Er is geen kwestie van dat die het voorwerp zijn van "onderhandelingen, een onderzoek, in een internatonaal kader".

De VS van Trump verlieten de onderhandelingen in 2017. De VS meende dat de doelstellingen "onverenigbaar waren met de Amerikaanse wet, het beleid en de belangen van het Amerikaanse volk".

"Het lijkt elke logica te tarten om zich in te beelden dat migratie zonder internationale discussie kan geregeld worden", reageert de woordvoerder van de VN, Stéphane Dujarric, op zijn dagelijkse persconferentie. Het pact is niet dwingend, stelt de nationale soevereiniteit van landen niet in vraag, en wil enkel landen helpen om migratie in goede banen te leiden, klinkt het.

Volgens diplomaten waren de VS de voorbije maanden zeer actief om hun lezing van het pact met verschillende landen te delen die (van plan waren om) het pact (te) ondertekenen, vooral in Europa. Hoewel het document in juli werd aangenomen in de VN door alle VN-lidstaten met uitzondering van de VS, krabbelt een aantal landen nu terug. Australië, Zwitserland, Hongarije, Italië en België keuren het niet goed of zijn nog onbeslist. Ook Oostenrijk, dat uitgerekend in naam van de EU de tekst onderhandelde, haakte af. 

Meest gelezen