ACOD wint de sociale verkiezingen bij het spoor

De socialistische spoorbond ACOD heeft de sociale verkiezingen bij de spoorwegen gewonnen. Van de 523 mandaten haalde de ACOD er 302 binnen. De christelijke bond ACV-Transcom komt uit op 188 mandaten en de kleinere bonden op 33.

De resultaten van de verkiezingen werden bekendgemaakt door HR Rail die de stembusslag organiseerde.  Zes syndicale organisaties, OVS, ACOD Spoor, Metisp-Protect, VSOA, ASTB en ACV-Transcom stelden in totaal 2.210 kandidaten voor, verdeeld over 277 lijsten. Meer dan de helft van de 30.651 personeelsleden trok effectief naar de stembus om zijn vertegenwoordigers in 85 organen van sociaal overleg te kiezen.

Bij de NMBS haalt de socialistische bond 140 mandaten, ACV-Transcom 90 en de OVS 16. Bij Infrabel gaat het om 117 ACOD'ers en 69 ACV'ers. In de gewestelijke paritaire commissies  is de verhouding 42 tegen 27.

Over het hele spoor bekeken, halen de drie 'traditionele' vakbonden (ACOD, ACV en VSOA) samen zo ongeveer 95 procent van alle mandaten binnen. Met die bemerking dat het liberale VSOA bijzonder klein is naast de christendemocratische en socialistische bond. De rest is voor de kleinere bonden en beroepsverenigingen. 

Meest gelezen