Videospeler inladen...

De Wever: "Regering komt deze namiddag bijeen om standpunt finaal te bepalen" 

Bart De Wever zegt dat de ministerraad deze namiddag nog bijeenkomt om "finaal het standpunt te bepalen over dat pact van Marrakech".  Dat heeft de N-VA-voorzitter bevestigd aan VRT NWS. De Wever houdt voet bij stuk: "Wij kunnen dat pact niet aanvaarden, we gaan niet meer van mening veranderen en vragen nu soepelheid van onze partners." De Wever eist echter niet dat België tegen het pact stemt. "Als men zich zou willen onthouden, dan kunnen we verder gaan."

Het wordt vandaaag waarschijnlijk erop of eronder voor de regering-Michel. De ministerraad komt (wellicht) vanavond bijeen om definitief een standpunt in te nemen over het VN-migratiepact, dat maandag goedgekeurd wordt in de Marokkaanse stad Marrakech. 

"Het parlement heeft de regering gevraagd om een standpunt te bepalen over het pact van Marrakech, dus het is goed dat dat nu zal gebeuren", zegt Bart De Wever aan VRT NWS.  "Ik zeg wel heel duidelijk dat we dat pact echt niet kunnen aanvaarden. We hebben het grondig geanalyseerd en gaan niet meer van mening veranderen."

Mag premier Michel van De Wever naar Marrakech gaan? Dat houdt De Wever flou. "Iedereen mag naar Marrakech gaan, maar een regering waar de N-VA in zit, zal zich niet binden aan het pact." 

Soepelheid

De N-VA zal dus niet toegeven, stelt de partijvoorzitter nog eens helder. Hij verwacht dat de andere partijen water bij de wijn doen. "In het verleden is er in de regering altijd rekening gehouden met de bezwaren van één partner - ook wij hebben dat gedaan, soms met zwaar gezichtsverlies voor ons."

De Wever doelt hiermee op woonstbetredingen bij illegalen: dat werd goedgekeurd door de regering, maar werd uiteindelijk tegengehouden door de MR van premier Michel. 

"Wij vragen nu diezelfde soepelheid, want voor ons gaat het echt niet. Ik kan alleen hopen dat de wijsheid alsnog zal primeren en de regering gewoon kan verdergaan. Ik ga er tot de laatste seconde op blijven hopen."

Wakker geworden

Als België het VN-migratiepact niet goedkeurt, zal het lang niet het enige land zijn dat dat doet, merkt De Wever op. "Er zijn heel veel landen die intussen hun staart hebben ingetrokken. De wereld is te laat wakker geworden, maar hij is wakker."

De Wever geeft toe dat zijn eigen partij zich ook pas laat tegen het migratiepact heeft gekant, na twee jaar onderhandelen en nadat premier Charles Michel bij de VN had aangekondigd dat België zich erachter zou scharen. "Daar gaan wij niet volledig vrijuit. Wij hebben bezwaren gemaakt, dus het is niet zo dat wij er niets van gezegd hebben."

De rode kaart is wellicht te laat getrokken. Daarom vraag ik ook geen tegenstem.

De N-VA-voorzitter erkent dat zijn partij "de rode kaart wellicht te laat getrokken heeft". "Daarom vraag ik ook geen tegenstem. Als men zich zou willen onthouden, dan kunnen we verder gaan." Voor alle duidelijkheid: maandag in Marrakech wordt niet gestemd: wie aanwezig is, wordt geacht akkoord te gaan. De stemming vindt plaats op 19 december, bij de VN in New York.

De Wever herhaalt tot slot nog eens waarom zijn partij het pact niet wil goedkeuren. "Bij dat soort pacten blijkt jaren later altijd dat de gevolgen nefast zijn." Net als verschillende experts vreest hij dat de tekst van het pact - hoewel er in staat dat het niet bindend is - gebruikt kan worden voor rechtbanken en dat de Belgische sociale zekerheid bedreigd wordt, omdat "wij migratie aantrekken die niets bijdraagt". 

Vanavond om 20 uur is er een extra "Terzake" op Canvas over de aanhoudende crisis binnen de regering.

 Goedele Devroy geeft in "Het Journaal" een laatste stand van zaken bij de N-VA-partijraad:

Videospeler inladen...

Theo Francken: "Internationaal gezichtsverlies? Denkt u dat echt?"

Videospeler inladen...

Meest gelezen