Brusselse politie zet zich schrap voor gelehesjesprotest: "Zullen massaal aanwezig zijn"

De politie van Brussel maakt zich op voor een nieuwe protestdag van de gele hesjes. Hoeveel demonstranten vandaag naar de hoofdstad zullen komen, is nog onduidelijk, maar de politie zet zich alvast schrap. “We zullen massaal aanwezig zijn”, zegt politiewoordvoerder Ilse Van de keere in "De ochtend" op Radio 1. Evenementen afgelasten, zoals vandaag in Parijs het geval is, dat zal Brussel niet doen.

Na de uit de hand gelopen betoging van de zogenoemde gele hesjes, vorige week vrijdag, is het afwachten hoeveel demonstranten er vandaag naar Brussel zullen komen voor een nieuwe dag van protest. Daartoe was deze week via Facebook opgeroepen. Ook vrachtwagenchauffeurs en boeren werden opgeroepen om in Brussel actie te komen voeren tegen de hoge dieselprijzen en belastingen.

De politie trekt lessen uit de actie van vorige week en heeft voor vandaag veel agenten in uniform én in burger voorzien om te voorkomen dat het protest weer uit de hand zou lopen. Vorige week trokken amokmakers kasseien en verkeersborden los om ermee te gooien en staken ze twee politiecombi's in brand.  

Opgepakt

Politiewoordvoerder Ilse Van de keere zegt dat het moeilijk in te schatten is hoeveel actievoerders er vandaag naar Brussel zullen komen. “We proberen dat in te schatten via inlichtingen van collega’s uit hele land, waar betogers mogelijk samen vertrekken. Maar het is geen gemakkelijke oefening.”

Tegelijk hoopt Van de keere dat de arrestaties die na vorige vrijdag plaatsvonden een afschrikkend effect zullen hebben. Daags na de rellen werden 82 mensen opgepakt. Deze week werden nog twee verdachten opgepakt, onder wie iemand die ervan verdacht wordt dat hij één van de twee politievoertuigen in brand heeft gestoken.

Vreedzaam

Hard optreden, zoals de politie in Parijs doet, dat zal de politie echter niet doen, zegt Van de keere. “We gaan op een andere manier te werk dan in Parijs. Als mensen vreedzaam actie komen voeren, proberen wij hen nog altijd een plaats te bieden waar zij hun noden kunnen uiten. Als mensen andere bedoelingen hebben, gaan wij natuurlijk onmiddellijk tussenkomen.”

In dezelfde optiek zullen er in Brussel ook geen evenementen afgelast worden en openbare gebouwen niet gesloten worden sluiten, zoals vandaag in Parijs. “Alle evenementen en activiteiten moeten kunnen doorgaan. Vandaar onze wens om met een aantal personen van de gele hesjes die vreedzaam willen betogen af te spreken, zodanig dat zij een aparte plaats kunnen hebben waar ze hun mening kunnen uiten en geen hinder veroorzaken voor anderen.”

Verkeershinder

Hinder is er wel al aan twee grensovergangen van ons land met Frankrijk. In Wallonië is de grenspost langs de E19 in Hensies al enige tijd geblokkeerd. En sinds vanochtend blokkeren gele hesjes nu ook de E40 van Jabbeke naar Frankrijk, net over de Franse grens. In de richting van België is de grens intussen weer vrijgemaakt.

De politie houdt er rekening mee dat er ook in Brussel verkeershinder kan zijn. “Daarom zullen we specifiek op Twitter boodschappen verspreiden zodra er verkeershinder gesignaleerd wordt, zodat mensen meteen kunnen weten welke omgeving ze het best kunnen vermijden”, zegt Ilse Van de keere.

Meest gelezen