Van "cruciale ministerraad" tot "oranje-blauwe minderheidsregering": herbeleef de avond in onze liveblog

Zit de N-VA nog in de regering-Michel, ja of neen? De N-VA is alleszins nog niet zélf opgestapt, maar premier Charles Michel (MR) heeft wel "akte genomen van hun vertrek". Hoe dan ook: Michel zal morgen vertrekken naar Marrakech "in naam van de regering" en daarna gaat hij voort met een "oranje-blauwe" coalitie, met CD&V, Open VLD en MR. Maar hoe dat precies zal verlopen, is onduidelijk. Herlees onze liveblog. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Film van de dag: de politieke climax voor u samengevat in 2 minuten

Videospeler inladen...

Almaci haalt fel uit naar N-VA op Twitter

De Roover (N-VA): "Klassieke partijen wenden Belgische grondwet erg creatief aan"

Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover reageert op de regeringscrisis en op de aankondiging van premier Michel dat hij voortgaat met oranje-blauw: "Vaststelling dat klassieke partijen de Belgische grondwet erg creatief aanwenden (lees: naar goeddunken) is wel interessant", zet hij op Twitter. De N-VA heeft namelijk nog geen ontslag genomen uit de regering. 

Volgens Défi-voorzitter Olivier Maingain stelt zich een grondwettelijk probleem indien de N-VA-ministers hun ontslag niet schriftelijk hebben aangeboden. Volgens Maingain is de enige oplossing hun uit de regering verwijderen. In afwachting is het volgens hem onmogelijk om twee staatssecretarissen te benoemen tot minister. 

Vier jaar regering-Michel samengevat

Videospeler inladen...

En nu? "Premier vertrekt naar Marrakech, daarna zal N-VA ontslag nemen"

Officieel zit de N-VA nog steeds in de regering-Michel, aangezien de ministers en staatssecretarissen nog geen ontslag hebben ingediend. Maar De Wever was duidelijk: als Michel naar Marrakech gaat, dan kunnen ze de regering niet meer steunen. Michel zelf was op zijn beurt ook duidelijk: hij gaat naar Marrakech.

"En dus zal morgen de premier op het vliegtuig stappen", zegt VRT NWS-journalist Bart Verhulst. "Even later zal er dan de officiële mededeling komen van de N-VA-ministers en -staatssecretarissen dat ze dat niet meer kunnen zijn in deze regering."

Dit is het klassieke zwartepieten-spel. Niemand wil betrapt worden met de stekker in zijn handen.
VRT NWS-journalist Bart Verhulst analyseert de afgelopen avond
Videospeler inladen...

CD&V bevestigt: De Crem wordt minister in "oranje-blauwe regering"

CD&V bevestigt dat staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem zal "opgewaardeerd worden" als minister. Hij zal dus enkele bevoegdheden van de N-VA-ministers overnemen. Welke bevoegdheden dat dan zullen zijn, is niet duidelijk. Volgens de geruchten zou hij Binnenlandse Zaken krijgen, maar dat is dus nog niet bevestigd. De andere staatssecretaris die gepromoveerd zou worden, is Philippe De Backer (Open VLD). 

Hoe het nu praktisch voort moet, is niet duidelijk. De premier plant na zijn terugkeer consultaties in het parlement. Ook volgens CD&V moet er nog "verder overlegd" worden.

Alexander De Croo (Open VLD): "Jammer dat dit zo moet eindigen"

"De voorbije jaren heb ik goed samengewerkt met de N-VA", zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) op Twitter. "Het is jammer dat het zo moet eindigen."

Kris Peeters (CD&V): "Wij gaan voort met oranje-blauw in belang van land"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) benadrukt dat zijn partij, Open VLD en MR voortgaan met een minderheidsregering, "in het belang van het land". "Ik ben ervan overtuigd dat dit land een regering nodig heeft de komende weken en maanden met dossiers als brexit, sociaal overleg en de koopkracht."

Maar gaan die dossiers ook nog door het parlement geraken als de N-VA in de oppositie zit? "We gaan ervan uit dat we in belangrijke dossiers ook steun zullen krijgen van de oppositie, maar we hebben daar nog geen akkoorden over."

Videospeler inladen...

Meest gelezen