AFP or licensors

Frans Timmermans kandidaat van Europese socialisten om voorzitter van Commissie te worden 

Frans Timmermans, de huidige ondervoorzitter van het Europese Commissie, doet een gooi naar het voorzitterschap van die Commissie, zeg maar "de regering" van Europa. Dat is nu officieel beslist tijdens een partijcongres van de Europese socialisten (PES) in Lissabon. 

De Nederlander Frans Timmermans wil graag Jean-Claude Juncker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie na de Europese verkiezingen in mei. Hij is op het partijcongres van de Europese socialisten (PES) in Lissabon officieel gekozen als de socialistische kandidaat om voorzitter van de Europese Commissie (zeg maar "de regering" van Europa) te worden.

Ruim duizend gedelegeerden gaven hun goedkeuring, al was dat slechts een formaliteit, want Timmermans had geen tegenkandidaat. Bij de verkiezingen krijgt Timmermans wél tegenstand, en dan vooral van de kandidaat van de Europese Volkspartij (EVP), Manfred Weber. 

Lees verder onder de afbeelding.

De Spaanse eerste minister Pedro Sanchez (links) en de Portugese eerste minister Antonio Costa (rechts) spreken hun steun uit voor Frans Timmermans, op het partijcongres van de Europese socialisten (PES) in Lissabon.
AFP or licensors

Frans Timmermans is momenteel al ondervoorzitter van de Europese Commissie. Eerder was hij ook minister van Buitenlandse Zaken in Nederland. Op het partijcongres van de PES in Lissabon hield Timmermans een speech waarin hij duidelijk wilde maken waarvoor hij staat. Hij stuurde ook een opvallande tweet de wereld in: "Ik kan voor jullie geen vrouwelijke kandidaat zijn. Maar ik kan jullie wel een feministische kandidaat geven", schrijft hij. Timmermans pleit voor een progressief en klimaatvriendelijk Europa, en haalde in zijn speech uit naar de conservatieve krachten in Europa die onder andere voor de Brexit zorgden. 

Lees verder onder de tweet.

Timmermans zal dus de zogenoemde "Spitzenkandidat" van de Europese socialisten zijn bij de Europese verkiezingen in mei. Bij Europese verkiezingen duidt elke Europese fractie zo'n "Spitzenkandidat" of een "boegbeeld" aan. De "Spitzenkandidat" van de partij die het grootste wordt na de verkiezingen, moet dan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie worden. Wie in mei voor de SP.A stemt en zorgt dat zij een extra zitje in het Parlement krijgen, stemt zo indirect ook voor Timmermans als voorzitter van de Europese Commissie, ook al zal Timmermans niet op de kieslijsten staan in België. 

Timmermans zal het lastig krijgen om voorzitter te worden. Waarschijnlijk wordt de Europese Volkspartij (EVP) opnieuw de grootste fractie. Dan wordt hun "Spitzenkandidat", Manfred Weber, zowat automatisch de nieuwe commissievoorzitter. 

Hieronder kan je de volledige speech van Frans Timmermans op het partijcongres in Lissabon beluisteren:

Meest gelezen