Videospeler inladen...

Het is zover: AfricaMuseum heropent na vijf jaar renovatiewerken zijn deuren

Het AfricaMuseum is wéér open. Vandaag konden genodigden het vernieuwde museum bezoeken. Morgen gaan de deuren open voor het grote publiek. Vijf jaar lang was het museum in Tervuren gesloten voor renovatiewerken. In die tijd onderging het AfricaMuseum een metamorfose: het historische gebouw kreeg een grondige opknapbeurt en de collectie van het museum werd afgestoft. 

Langverwacht. Dat is de veelgehoorde reactie op de heropening van het beroemde AfricaMuseum in Tervuren. Op 1 december 2013 sloten de deuren van het museum voor een grondige renovatie – dat was hoognodig. Bijna dag op dag vijf jaar later kan het publiek opnieuw een kijkje nemen in het museum. Vandaag is het de officiële opening voor de genodigden, vanaf morgen kan iedereen het AfricaMuseum opnieuw bezoeken. 

"Het is gelukt, het is echt wel af", vertelt woordvoerder Kristien Opstaele trots. "Het is gisterenavond nog heel laat geworden. Er waren nog meer dan 50 mensen aan het werken, maar de vitrinekasten zijn gevuld."

En er is wel wat veranderd. Het gebouw zelf heeft een flinke opknapbeurt gekregen: de gevels werden gereinigd, de ramen vrijgemaakt, de valse plafonds weggehaald. De oude museumkasten zijn helemaal opgeblonken en ook de muurschilderingen en kaarten werden gepoetst. In het park werd een volledig nieuw onthaalpaviljoen gebouwd. 

Maar ook de collectie zelf werd grondig onder de loep genomen. Er is meer Afrikaanse inbreng en het museum zal zelf ook een kritische blik op het kolonialisme behouden, vertelde directeur Guido Gryseels eerder.

"We willen absoluut een nieuw museum zijn, een actueel en hedendaags museum. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we moeten vergeten wat er in het koloniale verleden gebeurd is. We proberen daar op een positieve manier mee om te gaan", vertelt Opstaele

Wie komt er allemaal (niet) naar de opening?

Wie er zeker niet bij zal zijn, is koning Filip. De koning wil een bezoek aan een museum waarover het debat nog niet ten einde is, vermijden.

En ook de regeringscrisis heeft roet in het eten gegooid. Directeur Guido Gryseels had gehoopt dat premier Charles Michel (MR), en ministers Jan Jambon (N-VA), Alexander De Croo (Open VLD) en Zuhal Demir (N-VA) zouden komen. Uiteindelijk kwam Alexander De Croo. Hij beloofde dat ons land geroofde kunstschatten aan Congo, Rwanda en Burundi wil teruggeven als dat praktisch kan.

Kan u niet wachten tot u het museum kan bezoeken? Dan kan u hier al eens de schatkamer van het AfricaMuseum ontdekken. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen