AFP or licensors

Herlees de liveblog: Rust in Brussel en Parijs teruggekeerd na nieuwe actiedag van gele hesjes 

Op verschillende plaatsen in Frankrijk en in ons land hebben de zogenoemde gele hesjes opnieuw actiegevoerd. In heel Frankrijk zijn meer dan 1.300 mensen opgepakt. Onder meer in Parijs kwam het tot rellen en heeft de politie het waterkanon en traangas ingezet. Enkele actievoerders hebben op verschillende plaatsen ook brand gesticht. Toch was er minder geweld dan vorige week, zegt Steven Decraene. Ook in Brussel is er protest geweest van gele hesjes. Daarbij kwam het eveneens tot schermutselingen met de politie. Die heeft 450 betogers administratief aangehouden.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Steven Decraene “Politici in Frankrijk zijn blij dat het al bij al rustiger is gebleven dan vorige week”

Videospeler inladen...

Derde weekend op rij betogingen en rellen in Parijs

Videospeler inladen...

Stefaan Meerbergen: “Politie heeft kordaat gereageerd en er zijn een 400-tal aanhoudingen gedaan”

Videospeler inladen...

Dag lang onrustig in Brussel door niet toegelaten betoging gele hesjes

Videospeler inladen...

Macron zal begin volgende week de Fransen toespreken

 De Franse president Emmanuel Macron zal maandagavond op de televisie zijn antwoord geven op de crisis rond het protest van de gele hesjes, zo schrijft de krant Le Parisien. Macron zou zijn voornemen gisteren hebben bekendgemaakt tegenover een vijftiental burgemeesters en verkozenen in Yvelines. Het Elysée bevestigde een televisie-optreden "in het begin van de week". Nog volgens Le Parisien heeft Macron met zijn medewerkers de interventie op de televisie voorbereid. Hij zou het ook hebben over koopkracht en fiscale rechtvaardigheid

Meerdere journalisten gewond geraakt bij protest in Parijs

Bij het protest van de gele hesjes in de Franse hoofdstad Parijs zijn meerdere journalisten gewond geraakt of slecht behandeld. Op de Champs-Elysées verwondde "flash-ball" geschut van de politie twee fotografen van de krant Le Parisien. Eén van hen is voor een check-up naar een ziekenhuis overgebracht. Een journalist van het radiopersagentschap A2PRL toonde aan ook door "flash-ball" te zijn geraakt. Andere reporters zeiden door relschoppers of manifestanten te zijn belaagd. Meerdere verslaggevers klaagden dat de ordediensten hun beschermende uitrusting hadden afgenomen, waardoor ze fysieke risico's liepen.

450 manifestanten administratief aangehouden in Brussel

Naar aanleiding van de acties van de 'gele hesjes' in Brussel zijn 450 personen administratief aangehouden. Daarnaast werden ook tien personen gerechtelijk aangehouden, meldt het Brusselse parket. Het ging om twee mensen die geseind stonden voor verhoor in het kader van andere feiten en acht anderen die opgepakt werden voor feiten gelinkt aan de betoging.

Vreedzaam protest in Bordeaux draait toch uit op rellen

In de zuidwestelijke Franse stad Bordeaux is het vreedzame protest van gele hesjes aan het einde van de betoging in geweld ontaard. Aan de place Pey Berland, kortbij de winkelstraten, kregen betogers het aan de stok met de ordediensten. Manifestanten gooiden met onder meer brandbommen en stenen, en staken vuurtjes aan. De politie chargeerde meermaals en zette traangas in. Andere betogers probeerden de heethoofden te overtuigen hun acties te staken.

De avond is gevallen in Parijs, maar de rust is er voorlopig nog niet teruggekeerd. Betogers en politie blijven elkaar bekampen.

Videospeler inladen...

Brusselse politie: "Eén agent gewond geraakt"

Bij de manifestatie van gele hesjes in Brussel is één agent gewond geraakt in zijn gezicht. De man is overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar", zegt woordvoerster van de Brusselse politie Ilse Van De Keere aan AFP.  Blijkbaar hebben sommige betogers onder andere met stenen gegooid naar de ordediensten. De politie heeft het waterkanon en traangas ingezet om de betogers uiteen te drijven.  Volgens Van De Keere herstelt de orde in de hoofdstad zich stilaan en zijn er "enkele honderden" mensen opgepakt. Om iets over 17 uur zwierven er nog enkele kleine groepjes rond in de omgeving van de Wetstraat en pakte de politie her en der nog mensen op.

Meest gelezen