Videospeler inladen...

Michel gaat voort met een minderheidsregering: wat betekent dat voor de lopende dossiers?

Premier Charles Michel (MR) gaat voort zónder de N-VA en kiest dus voor een "oranje-blauwe" coalitie met MR, Open VLD en CD&V. Een minderheidsregering, dus, die geen meerderheid meer heeft in het parlement. En dat een half jaar voor de verkiezingen. Wat brengen de komende zes maanden voor Michel en co? 

Premier Charles Michel (MR) liet er geen twijfel over bestaan tijdens zijn verklaring: zijn regering blijft bestaan, al zal het zonder de N-VA zijn. Of zij er nu zijn uitgestapt of uitgeduwd, daarover heerst een semantische discussie. Maar zeker is: met enkel MR, Open VLD en CD&V - "oranje-blauw", zoals Michel het noemt - heeft zijn regering geen meerderheid meer in het parlement. 

Niet onbelangrijk, aangezien de regering een meerderheid zal nodig hebben voor alles wat ze nog wil beslissen. De premier liet het al verstaan: voor elk dossier zal hij moeten onderhandelen met het parlement en zal hij dus moeten zoeken naar een meerderheid. 

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet op een persconferentie daar wel een opening voor. Er wordt vooral gekeken naar de sociaal-economische dossiers, zoals de arbeidsdeal en de begroting. Dossiers waarover de N-VA mee heeft onderhandeld, maar die dus nog via het parlement moeten worden goedgekeurd. "Misschien kan de premier daarvoor nog op de steun van de N-VA rekenen", zegt VRT NWS-journalist Bart Verhulst. 

"Maar de N-VA heeft nu wel de handen vrij om oppositie te voeren, zeker rond het thema migratie", zegt Verhulst. "En dat allemaal in aanloop naar de verkiezingen van mei."

VIDEO: Bekijk de volledige analyse van Bart Verhulst in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen