Michael Cohen
2018 Getty Images

"Cohen sprak met Rus om een ontmoeting tussen Trump en Poetin te organiseren"

De voormalige advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Cohen, zou al in 2015 contact gehad hebben met een Rus die "politieke synergie" aanbood tijdens de verkiezingscampagne van Trump. De Rus zou ook een ontmoeting voorgesteld hebben tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin. Dat heeft speciaal aanklager Robert Mueller onthuld in recent gepubliceerde documenten. Mueller voert een onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de vorige presidentsverkiezingen in de VS. 

Uit de drie gerechterlijke documenten, die gisteren werden gepubliceerd, blijkt ook dat medewerkers van Trump geheime contacten hadden met Russische tussenpersonen. De documenten maken duidelijk dat het Kremlin al vroeg invloed wilde uitoefenen op Trump en zijn verkiezingscampagne door zowel zijn politieke als zakelijke belangen te willen dienen. In de documenten gaat het over Micheal Cohen en over Paul Manafort, voormalig campagneleider van Trump.

In een van de documenten beschrijft Mueller hoe Cohen sprak met een Rus die beweerde “een betrouwbaar persoon in de Russische Federatie te zijn die de verkiezingscampagne van Trump synergie op politiek en regeringsniveau zou kunnen aanbieden". De Rus zou herhaaldelijk een ontmoeting tussen Trump en Poetin voorgesteld hebben, en zei dat zo’n bijeenkomst een “fenomenale impact zou kunnen hebben op politiek en op zakelijke vlak". Dat laatste is een verwijzing naar een mogelijke vastgoedovereenkomst in Moskou die Trump, volgens de aanklagers, honderden miljoenen dollars zou opleveren. 

Cohen heeft vorige week al toegegeven dat hij heeft gelogen tegen het Congres over een Trump Tower in Moskou. De ex-advocaat van Trump had beweerd dat de contacten daarover in januari 2016 waren beëindigd, maar in werkelijkheid liepen ze door tot in juni, dus tot ver tijdens de verkiezingscampagne van Trump. Cohen verklaarde verder dat ze nooit op de uitnodiging voor een ontmoeting met Poetin zijn ingegaan. 

Gevangenisstraf tot vijf jaar voor Cohen

In een andere procedure van het openbaar ministerie in New York tegen Cohen riskeert de advocaat een gevangenisstraf van ongeveer vijf jaar voor, onder meer, illegale campagnefinanciering. Hier gaat het om zaken zoals de betalingen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels en andere vrouwen die beweren een affaire met de president te hebben gehad. Het zwijggeld diende om de kansen voor het presidentschap ongeschonden te houden.

Maar de geëiste straf is niet veel minder dan wat gebruikelijk is bij de feiten die Cohen ten laste worden gelegd. Nochtans had Cohen schuldig gepleit en beloofd om mee te werken in ruil voor strafvermindering. Mogelijk duidt dat er dus op dat de onderzoekers vinden dat Cohen onvoldoende meewerkt.

In het derde document tot slot verwijt speciaal aanklager Mueller de ex-campagnemanager van Trump, Paul Manafort, van meerdere leugens. Verschillende belangrijke passages zijn in dat document evenwel onleesbaar gemaakt.

Trump: “Pleit de president volledig vrij”

Deze verdere onthullingen in het onderzoek verhogen de druk op de president. Maar volgens Trump  zelf is geen vuiltje aan de lucht. "Dit pleit de president volledig vrij", schreef Trump op Twitter.

De Amerikaanse president Donald Trump
AFP or licensors

Meest gelezen