Videospeler inladen...

N-VA laat de verantwoordelijkheid aan premier Michel: "Als hij ons bindt in Marrakech, dan ontslaat hij ons"

N-VA stapt voorlopig niet uit de regering. Zo laat N-VA de verantwoordelijkheid aan premier Charles Michel om de stekker uit de regering te trekken. "Als hij vertrekt, ontslaat hij ons de facto uit de regering", zei Bart De Wever op een persconferentie. Charles Michel liet al verstaan dat hij morgen naar Marrakech vertrekt. Volgens Michel heeft N-VA de regering wél al verlaten. 

N-VA verlaat de regering voorlopig niet. Dat heeft voorzitter Bart De Wever duidelijk gemaakt tijdens een persconferentie die kort volgde op een korte ministerraad deze avond. Tijdens die ministerraad werd er formeel vastgesteld dat N-VA zich tegen het migratiepact verzet en er dus geen consensus was binnen de regering, zei De Wever. Volgens N-VA is dat nu pas voor het eerst gebeurd en kan de premier daarom België niet binden aan het migratiepact in Marrakech.

Als de premier vertrekt naar Marrakech - en Michel heeft al aangegeven dat hij dat van plan is - dat "ontslaat hij ons de facto", zei De Wever. Het migratiepact staat te ver van het standpunt van de N-VA om het te kunnen goedkeuren, zei De Wever. Maar volgens premier Charles Michel heeft de N-VA zelf al ontslag genomen, door halsoverkop te vertrekken uit de ministerraad. "Ik neem akte van de beslissing van de N-VA om de Zweedse coalitie te verlaten", zei de premier tijdens een persconferentie. 

Op die manier schuift N-VA de "zwarte piet" door naar premier Michel. De premier, en met hem de andere partijen die het migratiepact steunen, zouden volgens die logica de verantwoordelijkheid dragen voor de val van de regering. De premier legt op zijn beurt de verantwoordelijkheid voor het einde van de regering bij N-VA. En iedereen weet dat die verantwoordelijkheid in het stemhokje hard kan worden aangerekend. 

De Wever had meteen al een aparte naam klaar voor de andere partijen die nu nog in de regering zitten. Hij noemt ze "Marrakechpartijen". De campagne in aanloop van de verkiezingen in mei lijkt vanavond dan ook echt begonnen.

Bekijk hieronder de persconferentie van N-VA-voorzitter Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Meest gelezen