Videospeler inladen...

INTEGRAAL: Lees hier de verklaring van N-VA-voorzitter Bart De Wever 

N-VA verlaat voorlopig de regering niet. Dat heeft voorzitter Bart De Wever duidelijk gemaakt op een persconferentie. "Als de regering ons land bindt in Marrakech, zullen wij dat niet aanvaarden", zei hij. "Premier Michel zal dan morgen opstijgen in Melsbroek als premier van de Zweedse regering, maar landen als de premier van de Marrekechcoalitie", zei De Wever. Charles Michel kondigde intussen aan dat hij morgen wel degelijk naar Marrakech vertrekt. Lees hier integraal de verklaring van Bart De Wever. 

Lees hieronder integraal de mededeling van N-VA-voorzitter Bart De Wever: 

Zoals u weet was er zopas een ministerraad waar er voor het eerst gesproken is over het standpunt van de federale regering betreffende het Global Compact for Migration. We hebben daar formeel laten acteren in een notule dat wij niet akkoord gaan met dit pact. De andere partijen hebben daarentegen gesteld dat ons akkoord niet nodig is en dat de premier ons land in Marrakech kan binden, zonder onze instemming. We zijn het daarmee niet eens, maar dat is een juridisch dispuut geworden. Dit is natuurlijk ook een politieke kwestie. De politieke kwestie is dat er geen consensus is binnen de federale regering over het migratiepact.

Ik vind het bijzonder spijtig dat men ons weigert de ruimte te geven om tot een vergelijk te komen. Als men zegt dat het pact niet bindend is, waarom wil men zich dan niet onthouden? Wat is dan eigenlijk het probleem? We hebben de andere partijen de ruimte te geven om tot een compromis te komen, door voor te stellen om zich te onthouden bij de stemming. Zelfs dat was te veel gevraagd om de regering te redden. Men verkiest blijkbaar een regeringscrisis boven dit compromis. 

We steunen geen regering die het pact goedkeurt. Als de regering ons land bindt in Marrakech, zullen wij dat niet aanvaarden. Premier Michel zal dan morgen opstijgen in Melsbroek als premier van de Zweedse regering, maar landen als de premier van de Marrekechcoalitie. Dit raakt namelijk de kern van onze partij, van onze overtuiging. We zijn niet tegen migranten of tegen migratie. We zijn wel tegen de huidige migratiechaos. Bovenop die chaos dit pact aanvaarden is niet mogelijk. In het parlement bestaat daarvoor misschien brede steun, maar bij de bevolking niet. Tot zover de verklaring.

Meest gelezen