Videospeler inladen...

De Block terug op Asiel & Migratie, De Crem en De Backer worden minister: zo ziet regering-Michel II eruit

Nu de N-VA-ministers geen deel meer uitmaken van de regering Michel, komt er een nieuwe oranje-blauwe minderheidsregering. De huidige staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open VLD) worden daarin minister, met een uitgebreider pakket aan bevoegdheden. Premier Michel bespreekt die verschuiving op een ministerraad en gaat nadien naar koning Filip, om de nodige koninklijke besluiten te ondertekenen waarna Michel zijn regering kan herschikken.

Volgens de Belgische grondwet moeten er in de federale regering evenveel Franstalige als Nederlandstalige ministers zitten. Momenteel is de verhouding 7 Nederlandstaligen en 7 Franstaligen, inclusief premier Michel.

De N-VA maakt nu niet langer deel uit van de federale regering. Dat betekent dat de drie N-VA-ministers vervangen worden. Het gaat om vicepremier Jan Jambon, minister van Financiën Johan Van Overtveldt en minister van Defensie Sander Loones, die nog geen maand geleden de eed aflegde en zijn partijgenoot Steven Vandeput opvolgde, omdat die burgemeester wordt van Hasselt.

Wie krijgt welke bevoegdheid?

De bevoegdheden van Jambon, Van Overtveldt en De Backer worden herverdeeld over de resterende regeringsleden. Staatssecretarissen Pieter De Crem en Philippe De Backer worden gepromoveerd tot minister. Die hertekening leidt tot deze nieuwe verdeling:

  • De Crem krijgt Binnenlandse Zaken en Veiligheid erbij, tot nu waren dat bevoegdheden van vicepremier Jambon. 
  • Alexander De Croo krijgt als vicepremier van Open VLD Financiën erbij van Van Overtveldt.  Hij blijft ook bevoegd voor Internationale Ontwikkeling.
  • Asiel & Migratie keert terug van Theo Francken naar voormalig staatssecretaris voor Asiel & Migratie Maggie De Block (Open VLD). Zij combineert die nieuwe bevoegdheid met Sociale Zaken en Volksgezondheid
  • Defensie gaat naar Didier Reynders van MR, die die ook zijn huidige bevoegdheden (Buitenlandse en Europese Zaken, Beliris en federale culturele instellingen) behoudt.
  • Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) neemt Wetenschapsbeleid over van Demir en wordt ook bevoegd voor Ambtenarenzaken, een portefeuille van N-VA'er Sander Loones.
  • Philippe De Backer neemt Digitale Agenda,Telecommunicatie en Administratieve Vereenvoudiging over van zijn partijgenoot Alexander De Croo.  Van N-VA'er Theo Francken neemt hij de portefeuille van administratieve vereenvoudiging over. Hij behoudt ook zijn huidige bevoegdheden (strijd tegen de sociale fraude en de Noordzee). 
  • Kris Peeters van CD&V blijft vicepremier voor zijn partij en krijgt naast zijn eigen bevoegdheden, waaronder Sociale Zaken de portefeuille van Zuhal Demir erbij, waaronder Gelijke Kansen.
  • Denis Ducarme (MR) blijft minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie en neemt de bevoegdheid Grote Steden over van Zuhal Demir.
  • Koen Geens (CD&V) blijft minister van Justitie, maar neemt de bevoegdheid over de Regie der Gebouwen over van Jan Jambon.

Of Siegfried Bracke (N-VA) Kamervoorzitter blijft, is nog onduidelijk. "Die post geldt in de verdeling van mandaten over de verschillende partijen als een belangrijke plek. Wat er hiermee gebeurt, is nog niet bekend", zegt politiek journalist Ivan De Vadder.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Hoe komt de regering Michel II tot stand?

Premier Michel een ministerraad bijeen, zonder de huidige N-VA-ministers. Daar worden de bevoegdheden officieel herschikt over de resterende regeringsleden.

Maar Premier Michel kan niet zomaar zijn regering herschikken: de koning moet hiervoor eerst de nodige koninklijke besluiten ondertekenen. Voor Michel zijn nieuwe ploeg kan samenroepen, moet hij eerst naar het paleis. Eens de herschikking daar een feit is, en de herschikking van de bevoegdheden officieel is besproken, telt de regering Michel II zes Nederlandstalige en zes Franstalige ministers. Premier Michel telt als tweetalig.

Michel vertrekt vanavond naar Marrakech, om daar het VN-migratiepact te gaan steunen. Daarna wil hij overleg plegen met het parlement, om te kijken hoe het concreet verder moet. Want zijn minderheidsregering zal voortaan de steun nodig hebben van de oppositie, om voorstellen goed te keuren. Oppositiepartijen Groen en SP.A hebben al gezegd dat ze de nieuwe regering niet zomaar uit de nood gaan helpen.

Meest gelezen