www.aurorebelot.com

Valt de regering dit weekend? N-VA en MR houden voet bij stuk

Valt de regering dit weekend of vindt premier Michel nog een achterpoortje om maandag toch naar Marrakech te vertrekken? Alles zal afhangen van een ministerraad die vandaag zou plaatsvinden. Intussen houden zowel staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en MR-voorzitter Olivier Chastel voet bij stuk.

Cruciaal. Het woord werd de afgelopen week overvloedig gebruikt: bij elke bijeenkomst in het parlement en bij elk overleg binnen de regering. Telkens leek het einde van de regering-Michel nabij, maar telkens kwam er weer een verrassende wending waardoor de val van de regering werd afgewend.

Maar dit weekend wordt het echt heel spannend, want maandag is Marrakech-dag. Alle vertegenwoordigers van de landen die zich achter het VN-migratiepact scharen, worden dan in de Marokkaanse stad verwacht om het pact goed te keuren.

Persoonlijke titel

Ondanks diepe verdeeldheid tussen de N-VA en de andere regeringspartijen leek het er donderdagavond op dat premier Charles Michel (MR) naar Marrakech zou kunnen gaan. Dat zou dan ten persoonlijke titel gebeuren en niet namens de regering. Op die manier zou de regering-Michel uitstel van executie krijgen tot 19 december. Op die dag worden bij de VN in New York de handtekening onder het pact gezet.

De N-VA vroeg gisteren echter om dit weekend een extra ministerraad te organiseren. De partij vreest dat de aanwezigheid van de premier België toch enigszins aan het pact kan binden. Grondwetspecialisten hebben de afgelopen dagen namelijk gezegd dat de aanwezigheid van Michel in Marrakech gezien zal worden als een vertegenwoordiging van de regering en niet van het parlement.

Nieuwe ministerraad

Omdat de ministerraad van gisteren geen soelaas bracht, voert de premier nu gesprekken met de verschillende vicepremiers: Kris Peeters (CD&V), Alexander De Croo (Open VLD) en vooral Jan Jambon (N-VA).

Die gesprekken moeten vanmiddag uitmonden in een nieuwe ministerraad over het migratiepact. Want daar heeft de N-VA om gevraagd, voor de premier maandag naar Marrakech vertrekt. Het lijkt er nu dus echt wel op dat dit weekend cruciaal wordt voor het voortbestaan van de regering-Michel.

Meningen blijven verdeeld

Intussen blijven de meningen sterk verdeeld. N-VA-voorzitter Bart De Wever houdt voet bij stuk. "We hebben het grondig geanalyseerd en gaan niet meer van mening veranderen." De Wever verwacht dat de andere regeringspartijen water bij de wijn doen. 

Ook N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken herhaalt het standpunt van zijn partij. Volgens Francken is er nog kans op een oplossing, als die tenminste inhoudt dat België het pact niet goedkeurt en er op geen enkele manier aan gebonden wordt.

(Lees voort onder de video.)

Videospeler inladen...

In de Franstalige krant L'Echo, legt MR-voorzitter Olivier Chastel dan weer uit waarom de Franstalige liberalen vóór het pact zijn. Hij noemt de N-VA "de interne vijand" en houdt ook voet bij stuk. Volgens Chastel zal het pact niet de deur openzetten voor migratie en is het een startpunt voor internationale samenwerking rond migratie. "Gaan we van koers veranderen omdat het de N-VA niet aanstaat? Want dat is ook de lijn van landen zoals Oostenrijk en Italie die de populistische rechtse weg zijn ingeslagen."

Meest gelezen