Videospeler inladen...

Volgens premier Michel heeft N-VA de regering wél verlaten: "Ik vertrek naar Marrakech als premier van oranje-blauw" 

In tegenstelling tot wat N-VA zegt, heeft de N-VA volgens premier Michel de regering wél al verlaten. "Ik neem akte van de beslissing van de N-VA om de Zweedse coalitie te verlaten", zei Michel tijdens een persconferentie. Hij vertrekt morgen naar Marrakech als premier van een "oranje-blauwe" minderheidsregering zonder N-VA, en zal het "standpunt van de regering" vertegenwoordigen in Marrakech. "Een woord is een woord", lijkt het nieuwe mantra van Charles Michel. 

Premier Michel gaat er in tegenstelling tot N-VA van uit dat N-VA de regering wél al verlaten heeft. Hij legt zo de verantwoordelijkheid voor het einde van de regering bij N-VA. De N-VA kondigde eerder in een persconferentie aan dat de regering valt zodra premier Michel ons land aan het migratiepact bindt in Marrakech. Zo wil N-VA de verantwoordelijkheid bij de premier en de andere regeringspartijen leggen. 

"Ik neem akte van de beslissing van de N-VA om de Zweedse coalitie te verlaten", zei Michel tijdens de persconferentie. "Ik heb vastgesteld dat N-VA vandaag weggelopen is van de ministerraad. Ik neem akte van de duidelijkheid van haar positie. Ik wil N-VA ook bedanken voor haar duidelijkheid daarover." Hij bedankt N-VA ook voor het werk van de afgelopen vier jaar.

Michel gaat voorstellen dat twee staatssecretarissen het werk van de drie ministers van N-VA overnemen, ook al hebben die officieel nog geen ontslag genomen. We vernemen dat staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V) daarbij de bevoegdheid Binnenlandse Zaken zou krijgen, en staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) de bevoegdheden Asiel en Migratie. Ook de Kamervoorzitter, nu Siegfried Bracke (N-VA), moet nog worden vervangen.

Ik neem akte van de beslissing van de N-VA om de Zweedse coalitie te verlaten.

Premier Charles Michel (MR)

De premier gaf tijdens een persconferentie aan dat er volgens hem eerder al een akkoord was over het migratiepact. "Ik heb in september in het kader van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ons engagement uitgedrukt", zei Michel. "De laatste dagen hebben we in het parlement, in het huis van de democraite, een debat gehad over het pact. Daar is met een grote tweederdemeerderheid de goedkeuring gegeven voor het pact", voegt hij toe. 

Met de ruggesteun van die meerderheid in het parlement, vertrekt de premier morgen naar Marrakech om het pact "in naam van de regering" aan te nemen: "Ik ga morgen vertrekken naar deze internationale conferentie van de VN in naam van de regering en om België te vertegenwoordigen", zegt hij duidelijk.

Bekijk hieronder de persconferentie van premier Charles Michel (MR):

Videospeler inladen...

Meest gelezen