Videospeler inladen...

Tom Van Grieken: "Zonder Vlaams Belang was migratiepact geruisloos goedgekeurd"

 "De waarheid heeft haar rechten: alleen onze partij heeft ervoor gezorgd dat het Marrakech-pact niet geruisloos wordt goedgekeurd." Dat zegt de voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken. "Onze kiezers weten nu dat een stem voor Vlaams Belang niet weggegooid is."

Vlaams Belang organiseerde vanmiddag in het Vlaams Parlement een "spoedmeeting" over het VN-migratiepact met internationale kopstukken van extreemrechts als de Franse politica Marine Le Pen en Steve Bannon, de voormalige campagnedirecteur en adviseur van Amerikaans president Donald Trump. Drie van de vier federale regeringspartijen willen dat pact goedkeuren, N-VA is tegen.

N-VA neemt beter ontslag uit de regering

Tom Van Grieken

Vooral die laatste partij moest het ontgelden. De huidige regeringscrisis is geen verdienste van de Vlaams-nationalisten, maar wel van het Vlaams Belang, was voorzitter Tom Van Grieken duidelijk. "Het Vlaams Belang heeft de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen, en dat was een 'gamechanger'. Onze partij, en alleen onze partij, heeft ervoor gezorgd dat het Marrakesh-pact niet geruisloos wordt goedgekeurd."

Volgens Van Grieken neemt de N-VA nu maar beter ontslag uit de regering. "Ofwel heeft de N-VA de hele tijd in de regering niets gezegd over het pact, ofwel heeft de N-VA in de regering niets te zeggen. Ik weet niet wat het meest beschamend is, maar in beide gevallen zou ze de eer beter aan zichzelf houden."

De partij ruikt meteen haar kans voor de verkiezingen van - ten laatste - 26 mei. "Onze kiezers weten vandaag dat Vlaams Belang stemmen helpt, dat hun stem niet weggegooid is, dat hun stem gehoord wordt en dat politieke druk werkt. Wij roepen de volgende verkiezingen, wanneer ze ook mogen plaatsvinden - nu al uit tot een referendum over de immigratiekwestie."

De werkenden mensen in Europa en de VS mogen de problemen van Afrika niet op hun schouders torsen

Steve Bannon

Steve Bannon had min of meer dezelfde boodschap in petto voor de Vlaams Belang-aanhangers. "Iedereen vindt de migratiecrisis in Sub-Saharaans Afrika en Centraal-Amerika een menselijke tragedie. Maar we moeten samenwerken om het probleem op te lossen in de landen waar het zich stelt. De werkende mensen in Europa en de VS mogen de economische en politieke problemen van Afrika niet op hun schouders torsen."

Marine Le Pen noemde de verdedigers van het VN-pact naïef. "De ondertekenaars verbinden zich ertoe illegalen op te vangen, op hun kosten. En daar zal de belastingbetaler ongetwijfeld voor opdraaien. Zeggen dat het pact de soevereiniteit van gastlanden bewaart, is 'fake news'."

Wat de Belgische regering uiteindelijk gaat doen, blijft nog altijd koffiedik kijken. Normaal gezien komt er dit weekend nog een ministerraad om het finale regeringsstandpunt te bepalen.
 

Meest gelezen