Videospeler inladen...

Een dag vol politieke spanning in de Wetstraat, opbouw naar de ministerraad van vanavond

Onduidelijkheid troef in de Wetstraat. Komt er straks een ministerraad over het omstreden migratiepact, of niet? "We krijgen heel verschillende berichten op dit moment", zegt Wetstraatjournalist van VRT NWS Ivan De Vadder. Wel wordt er nog stevig gecommuniceerd vanuit de twee kampen in de regering. "Je krijgt echt een opbouw naar die ministerraad."

Vanmorgen beweerde N-VA-voorzitter Bart De Wever dat er deze namiddag nog een ministerraad bijeen zou komen over het migratiepact waarover de regering nu al weken verdeeld is. Maar door het protest van de gele hesjes, onder meer tegen de regering, zou dat nu uitgesteld zijn. "De ironie van het lot", zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder, "de gele hesjes redden de voorlopig de regering-Michel. Zij protesteren in de regeringswijk, rond de Wetstraat 16 en de Lambertmontlaan. Die twee kruispunten zijn afgesloten met Friese ruiters en waterkanonnen. Het lijkt me niet verstandig om daar een hoop ministers door te sturen. Die zouden wel eens als een rode lap kunnen werken op een aantal gele hesjes."

De ironie van het lot: de gele hesjes redden de voorlopig de regering-Michel.

Ivan De Vadder, Wetstraatwatcher bij VRT NWS

Voorlopig is de ministerraad uitgesteld, al was er ook nooit officieel bevestiging dat die deze namiddag zou plaatsvinden. De volgende stap in de crisis rond het migratiepact kan dus niet worden gezet. Gisteren vroeg N-VA om dit weekend nog een ministerraad samen te roepen. De regering moet zich daar uitspreken over een resolutie van het parlement.

Het parlement vroeg donderdag met een overdonderende meerderheid aan de regering om het migratiepact goed te keuren. Ook meerderheidspartijen MR, CD&V en Open VLD vroegen dat. N-VA vraagt daarentegen dat de premier zich onthoudt bij de stemming op de VN-vergadering over het pact binnen twee weken in New York. Het is gewoon wachten op een ministerraad om officieel vast te stellen dat er geen consensus is binnen de regering. "Je krijgt echt een opbouw naar die ministerraad", zegt De Vadder.

Wat dan?

"Zodra er daar wordt vastgesteld dat men binnen de ministerraad niet meer door dezelfde deur kan, wat we al lang weten, start een heel nieuw hoofdstuk", aldus De Vadder. Een echte oplossing voor deze regering ziet hij niet meer. "Ga je dan naar de koning om het ontslag van de regering aan te bieden? Wat doet de koning dan? De koning kan zo'n ontslag ofwel aanvaarden, ofwel weigeren, ofwel in beraad houden. Dat betekent opnieuw: tijd winnen. Komt het parlement bij elkaar? Ook daar zitten heel wat tijdsmechanismen."

Zodra er wordt vastgesteld dat men binnen de ministerraad niet meer door dezelfde deur kan, wat we al lang weten, start een heel nieuw hoofdstuk

Ivan De Vadder, Wetstraatwatcher bij VRT NWS

Voor de duidelijkheid: het ontslag van de regering betekent niet sowieso dat er nieuwe verkiezingen komen. "Je kan ook voortbesturen, met een minderheidsregering, of met gedoogsteun. Al die dingen worden dan plots mogelijk in een nieuw universum."

Forse woorden

Ondertussen wordt er zware taal gesproken vanuit beide kampen in de regering. "Je krijgt een opbouw op sociale media, vanmorgen nog door Theo Francken. De campagne op sociale media over de reden waarom N-VA niet akkoord gaat met het pact is opnieuw gelanceerd, nu zonder de ophefmakende foto's. Er was een partijraad vandaag. Daar is altijd een discussie over de politieke actualiteit. Dat betekent dat de N-VA-ministers naar de ministerraad vertrekken, gesteund door een beslissing van het hoogste partijorgaan, dat uiteraard het pact niet goedkeurt. Daarnaast is er nog een peiling van VTM die aangeeft dat N-VA het weer beter doet. Dat zijn allemaal elementen die aangeven dat er een forcing, een aanval is van de N-VA op de positie van de premier."

Er is een forcing, een aanval van de N-VA op de positie van de premier.

Ivan De Vadder, Wetstraatwatcher bij VRT NWS

Ook het andere kamp in de regering spaart zijn woorden vandaag niet. "Elio Di Rupo stuurde op Twitter nog een berichtje om iedereen te herinneren aan de beslissing die het parlement heeft genomen. Vanmorgen in de Franstalige krant l'Echo was er ook een interview met Olivier Chastel, de voorzitter van de MR. Hij herhaalt dat ze zich niet laten gijzelen door N-VA en het pact zal goedkeuren. Hij gebruikt forse woorden, en noemt de N-VA bijna de "interne vijand" in de regering."

Lees verder onder de tweet.

Op dit moment betogen gele hesjes in Brussel en Parijs over hun problemen. Onze regering discussieert alleen over het geslacht der engelen.

Ivan De Vadder, Wetstraatwatcher bij VRT NWS

Maar omdat de ministerraad is uitgesteld, kan het nog wel een eindje duren voor de Wetstraatvulkaan uitbarst. "We zijn vanmorgen weer wakker geworden met het idee: vandaag is de dag. Ik vrees dat we nog wel eens een paar dagen wakker kunnen worden met die gedachte", gelooft De Vadder. "Nogmaals, dit is niet goed voor de reputatie van de politiek. Op dit moment betogen gele hesjes in Brussel en Parijs omdat er problemen zijn met de leefomstandigheden waarin die mensen moeten functioneren en werken. Onze regering discussieert alleen over het geslacht der engelen."

Herbekijk hieronder de VRT NWS Live Update over de laatste stand van zaken in de Wetstraat: 

Meest gelezen