Woord tegen woord: nam N-VA ontslag of wordt ze ontslagen? 

N-VA zit niet langer in de regering. Dat heeft premier Charles Michel duidelijk gemaakt in een persconferentie vanavond. Maar volgens N-VA neemt de partij pas ontslag als de premier ons land bindt aan het migratiepact in Marrakech. Werd de partij dan ontslagen uit de regering? We proberen duidelijkheid te scheppen in dé politieke discussie van de avond. De hamvraag: wie krijgt de verantwoordelijkheid voor het einde van de regering?

Een woord is een woord

"Een woord is een woord", zei premier Charles Michel daarnet tijdens een persconferentie. Morgen zal de premier naar Marrakech vertrekken als premier van een nieuwe regering zonder N-VA. Hij zal daar zijn belofte nakomen die hij in september in de Verenigde Naties maakte om het migratiepact te ondersteunen.

Nieuwe verkiezingen komen er niet, want de premier gaat verder met een "oranje-blauw" minderheidskabinet, met de partijen CD&V, Open VLD en MR. "De premier gaat dus moeten zoeken naar een meerderheid per dossier binnen het parlement", legt Wetstraatwatcher Bart Verhulst uit. "Bart De Wever heeft daar wel al een opening gemaakt. De arbeidsdeal, de begroting die nog finaal moet worden goedgekeurd, daar zou N-VA misschien nog steun geven. Anderzijds heeft N-VA de handen vrij om volop - en zeker over migratie - oppositie te voeren."

Woord tegen woord

Toch lijkt het vandaag in de Wetstraat eerder op "woord tegen woord". N-VA en de andere partijen spreken elkaar resoluut tegen over wat er vanavond is gebeurd. Volgens de premier is N-VA zélf uit de regering gestapt, maar de N-VA legt de verantwoordelijkheid bij de premier: "Als hij ons bindt in Marrakech, ontslaat hij ons de facto", zei N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens een persconferentie.

De N-VA-ministers Jan Jambon, Johan Van Overtveldt en Sander Loones, en ook staatssecretarissen Theo Francken en Zuhal Demir namen voorlopig nog geen ontslag. Maar toch kondigde de premier al aan dat ze vervangen zullen worden door Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open VLD).

De verantwoordelijkheid

Hoe moeten we dit begrijpen? Het gaat over de vraag wie de verantwoordelijkheid krijgt voor het einde van de regering. Wie een einde maakt aan de regering, wordt daar vaak op afgerekend in het stemhokje. Noch N-VA, noch de andere partijen in de regering willen die verantwoordelijkheid dragen. "Niemand wil betrapt worden met de stekker in de handen", zegt Wetstraatwatcher Bart Verhulst. De twee kampen wijzen daarom naar elkaar. 

N-VA zegt dat Michel hen "de facto ontslaat" op het moment dat hij ons land bindt aan het migratiepact. Volgens de premier heeft N-VA daarentegen al ontslag genomen. N-VA legt de verantwoordelijkheid voor het einde van de regering bij de andere partijen. De premier legt de verantwoordelijkheid volledig bij N-VA. 

Morgen om 10 uur komt er nog een ministerraad bijeen. Of de N-VA-ministers daar aanwezig zullen zijn, is dan ook volledig onduidelijk. 

Meest gelezen