Meng Wanzhou

China waarschuwt Canada voor "zwaarwichtige gevolgen" na arrestatie Huawei-topvrouw

China heeft geëist om Huawei-topvrouw Meng Wanzhou vrij te laten en heeft Canada gewaarschuwd voor "zwaarwichtige gevolgen". De financieel directeur van het telecombedrijf werd vorige week opgepakt in Vancouver op verzoek van de VS en riskeert een uitlevering.

De Canadese ambassadeur werd op het matje geroepen door de viceminister van Buitenlandse Zaken Le Yucheng, dat zegt het Chinese staatsagentschap Xinhua. De ambassadeur kreeg te horen dat China de arrestatie “onredelijk, gewetenloos en laag” vindt. Ze eisen de vrijlating en dreigen met "zwaarwichtige gevolgen”. Het optreden van Canada "gaat in tegen de wet" en is "walgelijk", klonk het nog.

"Handelsembargo geschonden"

De topvrouw van Huawei en dochter van de oprichter van het bedrijf, Ren Zhengfei, werd vorige week zaterdag opgepakt in Canada. De landing in Canada was een tussenstop op haar reis van Mexico naar Hongkong. De VS verwijt Meng dat ze het handelsembargo tegen Iran heeft geschonden. Zo zou Huawei een dochteronderneming hebben opgezet voor handel met Iran.

Mogelijk tot 30 jaar cel

Morgen bekijkt een Canadese rechter of Meng op borgtocht kan worden vrijgelaten. Als ze schuldig wordt bevonden in de VS riskeert ze tot 30 jaar cel. De arrestatie komt op een ongelukkig moment want de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping hadden net toenadering gezocht om de onderlinge handelsoorlog niet te laten escaleren. De arrestatie deed alvast de ongerustheid op de financiële markten over de handelsoorlog tussen de VS en China oplaaien.

Vrouw op luchthaven in Hongkong
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen