Videospeler inladen...

Politicoloog Carl Devos: "Er wachten ons maanden van chaos en vertwijfeling"

Politicoloog Carl Devos schat de kansen van de nieuwe regering Michel II niet hoog in. "Eigenlijk kan die regering enkel naar Marrakech, daarna is het afgelopen, en moet ze haar beleid per dossier onderhandelen. De situatie is dus verre van opgelost", aldus Devos in "De zevende dag".

"Iedereen is consequent op zijn standpunt gebleven, waardoor dit wel moest gebeuren. Nu wachten ons maanden van chaos en vertwijfeling", zegt Devos. "De nieuwe ploeg van Michel heeft voor één ding een meerderheid: om naar Marrakech te gaan. Maar daarna is het afgelopen."

De vraag is dan maar wie een eventueel nieuw regeerakkoord zal steunen. "De minderheidsregering heeft maar 52 zetels, terwijl ze er 76 nodig heeft voor een meerderheid. Enkel met de groenen en CDH raken ze hier makkelijk aan. Of ze moeten zich opnieuw beroepen op de N-VA. Het beleid behandelen per dossier: dat is ingewikkeld. Ik kan me moeilijk voorstellen dat een oppositie die de voorbije jaren zo fel gekant was tegen het beleid deze nieuwe regering mee in stand zal houden."

Eigenlijk is deze regeringsval mee veroorzaakt door de tegenvallende verkiezingsresultaten voor MR en de N-VA in oktober.

Carl Devos, politicoloog

Volgens Devos is de herschikking van de regering Michel een gedeelde verantwoordelijkheid. "Al zal het woord "verantwoordelijkheid" langs alle kanten plat misbruikt worden. Dit had anders opgelost kunnen worden, al voelde je in de loop van de week: dit komt niet meer goed. De regeringsval is eigenlijk mee veroorzaakt door de lokale verkiezingen in oktober. Die waren niet goed voor MR en de N-VA. Hierdoor werd premier Michel eerder de spits van zijn partij, dan de coach van de regeringsploeg. In zekere zin heeft Michel zijn hand overspeeld."

Voor de N-VA is er volgens Devos met het oog op de verkiezingen van volgend jaar nog geen man overboord. "Als de N-VA en de nieuwe regering constructief blijven samenwerken. De onderlinge relaties tussen de ministers van de verschillende partijen zijn best goed. In deze echtscheiding wordt er niet met huisraad gegooid, dus ik sluit niet uit dat dezelfde formatie er komt na de verkiezingen", zegt Devos. "Al is Vlaams Belang in deze zaak wel de grote winnaar. Zij kunnen de N-VA verwijten dat ze te lang gewacht hebben om het migratiedossier te problematiseren."

Hoe kijkt Franstalig België naar de politieke ontwikkelingen?

"In Franstalig België zitten alle partijen behalve de MR in de oppositie. Zij zullen er voortdurend op hameren dat ze de premier en de MR gewaarschuwd hadden voor de N-VA, voor ze ermee in een regering gestapt zijn", zegt Alain Gerlache, politiek analist van de RTBF in "De zevende dag".

"De MR heeft op dat vlak al wat bochten gemaakt: eerst wilden ze geen regering vormen met de N-VA, tot Michel vond dat de partij van De Wever veranderd was. Daarna zei MR-voorzitter Chastel dat een nieuwe regering met de N-VA de voorkeur had van de MR. Nu opnieuw een bocht maken dat dat niét meer zo is, wordt moeilijk."

Had premier Michel dit dan anders moeten aanpakken? "Het was zijn dilemma, waar hij eigenlijk geen keuze had. Maar het is duidelijk dat hij de prijs betaalt voor de gedurfde of "gevaarlijke" coalitie met de N-VA."

Premier Michel betaalt nu de prijs voor zijn "gevaarlijke" coalitie met de N-VA.

Alain Gerlache, politiek analyst bij RTBF

Wat betekent dit voor de verkiezingen in Franstalig België?: "De oppositie is de winnaar, met de PS op kop. De vraag is of de MR de komende maanden de kiezers kan terugwinnen die zijn weggelopen, na de coalitievorming met de N-VA. Het voordeel van de huidige situatie is dat de MR voor de PS opnieuw een acceptabele partij wordt om een coalitie mee te vormen. Feitelijk is de kans op een meerderheid van PS en MR aan Waalse kant na de komende verkiezingen wat groter geworden, dan bij een federale regering met de N-VA aan boord."

Meest gelezen